NASA: Rusija kontrolira petinu poljoprivrednog zemljišta Ukrajine

Prema procjeni glavnog udruženja ukrajinskih proizvođača i izvoznika, urod pšenice mogao bi biti 40 posto, a kukuruza 30 posto manji.

Period od jula do oktobra posebno je važan za ukrajinske ratare koji žanju ozime žitarice, ali i one posijane u proljeće (EPA)

Rusija kontrolira 22 posto poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini, a rat prijeti ovogodišnjoj žetvi, što bi dodatno moglo pogoršati svjetsku prehrambenu krizu, ocijenili su istraživači NASA-e.

„Svjetska žitnica je u ratu i sad smo na početku prehrambene krize koja će najvjerovatnije na ovaj ili na onaj način zahvatiti sve zemlje i sve ljude u svijetu“, rekla je Inbal Becker-Reshef, direktorica Programa za žetvu Američke svemirske agencije.

Satelitski snimci koje je 13. juna načinila misija Sentinel-2 Evropske svemirske agencije, a analizirao ih je Program, pokazuju da je 22 posto poljoprivrednog zemljišta na istoku i na jugu Ukrajine u ruskim rukama, prenosi AFP.

Prije početka ruske ofanzive 24. februara, Ukrajina je osiguravala 46 posto svjetskih potreba za suncokretovim uljem, devet posto potreba za pšenicom, 17 posto za ječmom i 12 posto za kukuruzom, navodi američko Ministarstvo poljoprivede.

Pomorska blokada

Period od jula do oktobra posebno je važan za ukrajinske ratare koji žanju ozime žitarice, ali i one posijane u proljeće. Ozime žitarice koje će se žeti dogodine moraju se posijati do novembra.

No, seljaci više ne znaju kako dalje u prilikama naglog rasta cijene goriva i umjetnog gnojiva te mogućeg bombardiranja polja.

Prema procjeni glavnog udruženja ukrajinskih proizvođača i izvoznika, urod pšenice mogao bi biti manji 40 posto, a kukuruza 30 posto manji.

Ukrajina je uz to izložena ruskoj pomorskoj blokadi i ne može izvoziti urod morem, upozorava Sergej Skakun, istraživač u NASA-i i na Univerzitetu u Marylandu.

Zbog zatvaranja Azovskog mora i blokade ukrajinskih luka na Crnom moru tržišta su ostala bez više od 25 miliona tona žitarica, što potiče rast cijene i prijeti glađu milionima ljudi u svijetu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada