ECB: Bankama prijete gubici od 70 milijardi eura zbog klimatskih promjena

Prvi veliki klimatski stres test Evropske centralne banke pokazuje da se banke u zoni eura suočavaju sa udarom od 70 milijardi eura zbog sve većih prirodnih katastrofa.

ECB je otkrio da 60 posto banaka još nema finansijski okvir za klimatske rizike (EPA)

Prvi veliki klimatski stres test Evropske centralne banke (ECB) pokazuje da se banke u zoni eura suočavaju sa udarom od sedamdeset milijardi eura (71 milijarda dolara) zbog sve većih prirodnih katastrofa i velikih promjena širom raznih industrija.

Ova cifra obuhvata kreditne i tržišne gubitke prema najgorem scenariju, koji uključuje suše, velike vrućine i poplave, saopštio je u petak ECB sa sjedištem u Frankfurtu, prenosi Tanjug Bloomberg.

U izvještaju se upozorava da ovaj rezultat “značajno potcjenjuje” stvarne rizike vezane za globalno zagrijevanje, djelomično zato što klimatski šokovi nisu praćeni opštim ekonomskim padom i jer su ograničeni na specifične portfelje.

ECB je također otkrio da 60 posto banaka još nema finansijski okvir za klimatske rizike. Većina zajmodavaca ne uključuje klimatski rizik u svoje modele procjene kreditnog rizika, a samo jedna od pet banaka uzima u obzir taj faktor prilikom odobravanja kredita.

Popunjavanje praznina

“Banke u eurozoni moraju hitno da pojačaju napore za mjerenje i upravljanje klimatskim rizikom, popunjavajući trenutne praznine u podacima i usvajajući dobre prakse koje su već prisutne u sektoru”, izjavio je Andrea Enria, predsjednik Nadzornog odbora ECB.

Ukupno 104 banke u eurozoni učestvovale su u klimatskom stres testu koji je bio prilika za učenje i za banke i za regulatore. Ipak, rezultati testa su daleko blaži nego što su mnoge banke očekivale i finansijska industrija ih već koristi za lobiranje protiv nastojanja nekih zvaničnika ECB-a koji traže da zajmodavci odvoje više novca za pokrivanje klimatskih rizika.

Prošlogodišnji tradicionalni bankarski stres test, koji je simulirao ekonomske šokove i uzeo u obzir utjecaj pandemije, pokazao je da je pedeset banaka bilo izloženo riziku od kreditnih i tržišnih gubitaka u iznosu od skoro 400 milijardi eura, dodaje Bloomberg.

Izvor: Agencije