SAD razmatra ukidanje carina na dio kineske robe radi ublažavanja inflacije

Više od 400 zahtjeva za zadržavanje carina na kinesku robu podneseno je Uredu američkog trgovinskog predstavnika do utorka, što komplikuje svaki plan za njihovo ukidanje.

Među udruženjima koja lobiraju za zadržavanje carina su 24 sindikata, a sindikati su ključno biračko tijelo za Bidena (AFP)

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena razmatra smanjenje carina na dio uvoza iz Kine u pokušaju da ublaži inflaciju, objavila je Bijela kuća.

Prije četiri godine, tadašnji američki predsjednik Donald Trump uveo je prvi talas carina, koje su na kraju pokrile 350 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz u SAD.

Revizija je potrebna kako bi se spriječilo da one automatski isteknu.

Sindikati za zadržavanje carina

Jedan rok za podnošenje zahtjeva za zadržavanje carina od 10 milijardi dolara ističe u srijedu, dok druga tranša ističe 22. augusta.

Više od 400 zahtjeva za zadržavanje carina na kinesku robu podneseno je Uredu američkog trgovinskog predstavnika (USTR) do utorka, što komplikuje svaki plan za njihovo ukidanje. Takvi zahtjevi mogu pokrenuti reviziju i zadržavanje carina.

Među udruženjima koja lobiraju za zadržavanje carina su 24 sindikata, a sindikati su ključno biračko tijelo za Bidena, javlja Reuters.

Izvor: Agencije