Rusija zarađuje milijarde od izvoza energenata u Kinu i Indiju

Kina je potrošila 18,9 milijardi dolara na kupovinu ruske nafte, gasa i uglja do kraja maja, dok je Indija u istom periodu za nabavku ruskih energenata izdvojila 5,1 milijardu dolara.

Kina je za ruske energente potrošila gotovo dvostruko više, a Indija pet puta više nego godinu dana ranije (EPA)

Rusija je od prodaje energenata Kini i Indiji zaradila 24 milijarde dolara od kraja maja, odnosno u tri mjeseca nakon početka napada na Ukrajinu, izvještava Bloomberg.

To, prema ocjeni njujorške agencije, pokazuje koliko visoke globalne cijene energije ograničavaju napore SAD-a i Evrope koje žele kazniti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kina je potrošila 18,9 milijardi dolara na kupovinu ruske nafte, gasa i uglja do kraja maja, što je gotovo dvostruko više nego godinu dana ranije, pokazuju posljednji podaci kineske carine. Indija je u istom periodu za nabavku ruskih energenata izdvojila 5,1 milijardu dolara ili pet puta više nego prije godinu dana.

Rusija bilježi rast prihoda

Rusija je, s druge strane, zabilježila rast prihoda od 13 milijardi dolara od izvoza energije u te dvije zemlje u odnosu na iste mjesece 2021. godine, što joj pomaže da nadoknadi smanjene kupovine iz SAD-a i nekih drugih zemalja koje su zabranile ili smanjile uvoz kako bi kaznile Rusiju zbog rata.

Te zabrane su dovele do rasta cijena energenata usljed velike potražnje za alernativnim izvorima snadbjevanja i podstakle inflaciju koja prijeti da velike ekonomije gurne u recesiju.

Izvor: Agencije