Albanija ukinula carine za robu iz Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije

Odluka je donesena na osnovu opredjeljenja Albanije da učestvuje u inicijativi ‘Otvoreni Balkan’ i utvrđene pomoći koju države članice moraju pružiti jedna drugoj u krizi visokih cijena.

Albanija je ukinula carine i Kosovu, iako nije dio 'Otvorenog Balkana', na osnovu sporazuma o međusobnom uklanjanju carinskih barijera (Reuters)

Albanska vlada odlučila je ukinuti carine za robu porijeklom iz Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije koja prolazi preko albanskih graničnih prijelaza, piše Euronews Albania.

Kako se navodi, ta odluka je donesena na osnovu opredjeljenja Albanije da učestvuje u inicijativi “Otvoreni Balkan” i utvrđene pomoći koju države članice moraju pružiti jedna drugoj u krizi visokih cijena.

Uključeno i Kosovo iako nije dio ‘Otvorenog Balkana’

Dodaje se da je Albanija u ovu odluku uključila Kosovo, iako nije dio “Otvorenog Balkana”, na osnovu sporazuma o međusobnom uklanjanju carinskih barijera.

Naknade za parkiranje vozila, pečatiranje i mjerenje robe takođe se neće naplaćivati, pa će trošak za kamion koji s robom uđe u Albaniju biti oko 14 eura niži nego do sada.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada