Eurozastupnici podržali ulazak Hrvatske u eurozonu

Evropski parlament pozvao je hrvatsku Vladu da uvođenje eura ne dovede do umjetnog povećanja cijena.

Od 1. januara sljedeće godine euro će biti službena hrvatska valuta, a Hrvatska 20. članica eurozone (EPA)

Europski parlament je, na zasjedanju u Strasbourgu, velikom većinom glasova podržao pristupanje Hrvatske eurozoni, javlja Hina.

Za izvještaj o uvođenju eura u Hrvatskoj 1. januara 2023. godine, u kojem se ocjenjuje da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanje eurozoni, glasalo je 539 od 632 prisutna zastupnika. Suzdržano je bilo 48, a protiv je glasalo 45 zastupnika. Oni su uglavnom iz desnih zastupničkih klubova koji su ulazak Hrvatske u eurozonu krtizirali i u raspravi održanoj u ponedjeljak na plenarnoj sjednici parlamenta.

Europski parlament prije pristupanja članice EU-a daje mišljenje o preporuci Komisije, a posljednji korak bit će usvajanje prijedloga na sastanku EU-ovog Vijeća za ekonomiju i financije 12. jula. Prethodno je ulazak Hrvatske u eurozonu podržalo Europsko vijeće.

Euro će time od iduće godine postati službena hrvatska valuta.

Snažan politički signal

Prihvaćanjem eura, Hrvatska se pridružuje eurosustavu, koji čine Europska središnja banka i središnje banke država članica eurozone, a guverner Hrvatske narodne banke ulazi u Upravno vijeće Europske središnje banke.

Ministar financija sudjeluje na sastancima euroskupine, a predsjednik vlade na sastancima na vrhu eurozone.

Hrvatska također automatski postaje i članica bankovne unije, sustava za nadzor i sanacije banaka.

Uprkos teškoj društveno-gospodarskoj situaciji uzrokovanoj zdravstvenom krizom i najnovijim povećanjem cijena energije, uvođenje eura u Hrvatskoj i ispunjavanje potrebnih kriterija predstavljaju snažan politički signal održivosti i privlačnosti jedinstvene valute Unije, navedeno je u usvojenom izvještaju.

Osnaženje ekonomije

Uvođenje eura ojačat će hrvatsko gospodarstvo i proizvesti korist za njezine građane i poduzeća jer će gospodarstvo postati otpornije, privlačiti više stranih ulaganja, povećati povjerenje međunarodnih ulagača i smanjiti valutne razmjene, što će imati opipljiv utjecaj na ključni turistički sektor te zemlje, predviđa Europski parlament.

Hrvatsku vladu se poziva da osigura da uvođenje eura ne dovede do umjetnog povećanja cijena.

“Pristupanje Hrvatske eurozoni snažan je politički signal održivosti i privlačnosti jedinstvene valute Unije. Dvadeset godina nakon uvođenja prvih novčanica, euro je simbol europske snage i jedinstva. Zahvaljujući svojoj velikoj predanosti ispunjavanju uvjeta, Hrvatska je spremna pristupiti eurozoni 1. januara 2023. godine, manje od desetljeća nakon pristupanja EU-u. S tim će datumom cijela eurozona pozdraviti svoju dvadesetu članicu”, navodi se u obrazloženju pozitivne ocjene EP-a o spremnosti Hrvatske da usvoji euro.

Izvor: Agencije