Gazprom u Teheranu sklopio posao vrijedan 40 milijardi dolara

Ruski Gazprom će pomoći državnoj iranskoj naftnoj kompaniji (NIOC) u razvoju polja prirodnog plina Kish i Sjeverni Pars te šest naftnih polja.

Iran, nakon Rusije, ima druge po količini rezerve prirodnog plina na svijetu (EPA - Ilustracija)

Državna iranska naftna kompanija (NIOC) i ruski proizvođač prirodnog plina Gazprom u utorak su potpisali memorandum o razumijevanju vrijedan oko 40 milijardi dolara, saopćilo je iransko Ministarstvo za naftu.

Sporazum su na virtualnoj svečanosti potpisali izvršni direktori dvije kompanije, na dan kada je ruski predsjednik Vladimir Putin stigao na samit u Teheranu, na kojem će se susresti s iranskim i turskim kolegama, javlja AP.

Gazprom će pomoći NIOC-u u razvoju polja prirodnog plina Kish i Sjeverni Pars te šest naftnih polja, prenosi novinska agencija iranskog ministarstva za naftu SHANA.

Gazprom će, također, biti uključen u završetak izgradnje projekata vezanih uz tečni prirodni plin (LNG) i izgradnju cjevovoda za izvoz plina.

Jačanje veza Rusije i Irana

Iran, nakon Rusije, ima druge po količini rezerve prirodnog plina na svijetu, no američke sankcije su spriječile pristup tehnologiji i usporile razvoj izvozne industrije Irana.

Šaljući jasnu poruku Zapadu da će Rusija nastojati ojačati veze s protuzapadnim Iranom, Putin će se sastati s najmoćnijim autoritetom Islamske Republike, vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem, samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Izrael i Saudijsku Arabiju.

Putinova posjeta Teheranu prati se s velikom pažnjom, jer je ruska invazija na Ukrajinu žestoko poremetila globalno tržište nafte, uz brzo rastuće cijene na tržištu, što je doprinijelo povećanju troškova života i rastu inflacije.

Izvor: Agencije