Informativna kuća Euromoney prodata za 1,9 milijardi dolara

Britanska medijska kuća, specijalizirana za finansijske vesti i poslovne informacije, prihvatila je ponudu da bude prodata konzorciju fondova privatnog kapitala za 1,9 milijardi dolara.

Akcije Euromoneyja su porasle u ponedjeljak za 8,9 posto, na 14,46 funti, na početku trgovanja na Londonskoj berzi (Reuters)

Britanska medijska kuća Euromoney, specijalizirana za finansijske vesti i poslovne informacije, prihvatila je ponudu da bude prodata konzorciju fondova privatnog kapitala za gotovo 1,6 milijardi funti (1,9 milijardi dolara).

Investitori Euromoneyja će dobiti 14,61 funti po akciji od fonda za upravljanje privatnim kapitalom Astorg Asset Management Sarl, sa sjedištem u Luksemburgu, i britanske firme Epiris, objavljeno je u ponedjeljak u zajedničkom saopćenju tih kompanija, izvještava Bloomberg.

Dogovoreni iznos predstavlja premiju od 34 posto na cijenu akcija Euromoneyja od 17. juna, dan prije nego što je prvi put otkriveno da se vode pregovori, prenosi Tanjug.

Kompanije kupci će podijeliti Euromoney u dva preduzeća, pri čemu će organizacioni dio Fastmarkets, koji se bavi podacima o cijenama robe, postali samostalna jedinica u vlasništvu Astorga.

Akcije porasle u ponedjeljak za 8,9 posto

Preostala preduzeća britanske medijske kompanije bit će pod većinskom kontrolom Epirisa, prema saopćenju.

Euromoney, sa sjedištem u Londonu, posluje na principu pretplate i prodaje svojih servisa i publikacija finansijskim profesionalcima, a bavi se i organizacijom poslovnih događaja.

Akcionari Euromoneyja će na generalnoj skupštini glasati o odobrenju ovog sporazuma, a očekuje se da će preuzimanje biti završeno u četvrtom kvartalu.

Akcije Euromoneyja su porasle u ponedjeljak za 8,9 posto, na 14,46 funti, na početku trgovanja na Londonskoj berzi.

Izvor: Agencije