Direktorica MMF-a: Inflacija će vjerovatno biti ukroćena 2023.

Globalne kamatne stope će nastaviti rasti do 2023. godine, i tek tada će se usijane cijene početi hladiti, tvrdi Kristalina Georgieva.

Sljedeće godine će povećanje kamatnih stopa početi djelovati, smatra Georgieva (EPA)

Generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva ocijenila je da će inflacija u svijetu vjerovatno biti ukroćena sljedeće godine kada povećanje kamatnih stopa počne djelovati.

Prema njenim riječima, globalne kamatne stope će nastaviti rasti do 2023. godine, i tek tada će se usijane cijene početi hladiti kao odgovor na akcije centralnih banaka.

Cijene sirovina, kao što je nafta, možda su se stabilizovale i počele da opadaju posljednjih mjeseci, ali Georgieva smatra da to ne znači nužno da je inflacija ukroćena, već da je to prije reakcija tržišnih aktera na rizike od recesije.

‘Upostaviti kontrolu nad inflacijom’

„Centralne banke pojačavaju mjere kako bi kontrolirale inflaciju, i to je prioritet. Moraju nastaviti tako sve dok ne bude jasno da su inflaciona očekivanja čvrsto usidrena”, rekla je Georgieva za CNBC na marginama sastanka ministara finansija G-20 na Baliju, prenio je Tanjug.

U ovom trenutku, dodala je, „još uvijek vidimo da inflacija raste te je zato moramo politi hladnim tušem”.

Mada mnogi podaci koji se koriste za utvrđivanje indeksa potrošačkih cijena kasne.

Georgieva je navela da svi znaci ukazuju na to da inflacija još nije obuzdana i zaključila da je najvažnije da se uspostavi kontrola nad njom, inače će prihodi erodirati, što će najviše pogoditi najsiromašnije dijelove svijeta.

Izvor: Agencije