Aviokompanije zbog štrajkova otkazuju letove

Osoblje zaposleno u avioindustriji od pilota do rukovaoca prtljagom traži da im se značajno povećaju plate i poboljšaju uvjeti rada.

Skandinavska kompanija SAS saopćila je kako štrajk pilota ozbiljno ugrožava finansijsku stabilnost kompanije (EPA)

Štrajkovi i nedostatak osoblja primoravaju aviokompanije da otkazuju hiljade letova i tako izazivaju višesatna čekanja na glavnim aerodromima, čime ugrožavaju prvo potencijalno uspješno ljeto nakon zatvaranja zbog COVID-a, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

To je dovelo do gašenja radnih mjesta i smanjenja plata, pa osoblje zaposleno u avioindustriji od pilota do rukovaoca prtljagom traži da im se značajno povećaju plate i poboljšaju uvjeti rada.

Problemi Lufthanse

Tako je skandinavska kompanija SAS, koja je bila prinuđena otkazati 201 let ili 64 posto od ukupnog rasporeda, saopćila je kako štrajk pilota, koji traje više od 10 dana, ozbiljno ugrožava finansijsku stabilnost kompanije. Uz to SAS i sindikati se ne uspjevaju dogovoriti o planu spašavanja aviokompanije, pa tako ni o prekidu štrajka većine pilota.

Osoblje njemačke Lufthanse pozvalo je kompaniju da prekine sa “glupiranjem o smanjenju troškova”.

Lufthansa je odbila komentirati pismo, iako se njen izvršni direktor izvinio zaposlenima i klijentima krajem juna, rekavši da je firma “otišla predaleko u smanjenju troškova”.

Fizički zahtjevan, ali slabo plaćen posao

Kabinsko osoblje kompanije Ryanair planira štrajkovati još 12 dana u julu, saopćili su sindikati.

Aerodromi i aviokompanije se bore da zaposle više radnika, ali kažu kako je naročito teško naći zainteresirane za fizički zahtjevan i relativno nisko plaćen posao na aerodromima koji se često nalaze van grada.

Istovremeno se napominje da obuka novozaposlenih i dobijanje sigurnosne dozvole za rad na aerodromima traju mjesecima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada