Litvanija će dozvoliti željeznički tranzit ruske robe prema Kalinjingradu

Evropske smjernice potvrđuju da cestovni tranzit ruskih prijevoznika robe pod sankcijama nije dozvoljen, ali da ne postoji nikakva slična zabrana za željeznički transport.

Roba koja potpada pod humanitarnu kategoriju i robu od vitalne važnosti, poput hrane, izuzeta je iz sankcija EU-a (EPA)

Litvanija će poštovati savjet Europske komisije i omogućiti tranzit sankcionirane ruske robe željeznicom preko svog teritorija do Kalinjigradske oblasti, enklave odsječene od matične Rusije, priopćilo je litvansko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo u priopćenju također navodi da su prijašnja trgovinska pravila, prema kojima je prijevoz robe pod sankcijama bio blokiran, “bila prihvatljivija”, prenosi Reuters.

Litvanija smatra da pravila o tranzitu do Kalinjingrada mogu stvoriti “neopravdani dojam da transatlantska zajednica ublažava svoje stajalište i poziciju prema Rusiji”.

Komisija je ranije ocijenila da ne bi trebala postojati “nikakva zabrana” za tranzit robe željeznicom između ruske enklave Kalinjingrad i ostatka Rusije, uz izuzetak vojne opreme, pozivajući istovremeno na “ciljane i razmjerne” kontrole.

Bruxelles je precizirao propise koje zemlje članice EU-a mogu primijeniti u okviru sankcija vezanih za rat u Ukrajini.

Europske smjernice potvrđuju da cestovni tranzit ruskih prijevoznika robe pod sankcijama nije dozvoljen, ali da ne postoji nikakva slična zabrana za željeznički transport, pojasnila je Komisija.

Kalinjingrad je ‘svetinja’ za Moskvu

Kalinjingradska oblast koja graniči s Litvanijom i Poljskom, članicama i EU-a i NATO-a, i ovisi o cestovnom i željezničkom prijevozu većine roba kroz Litvaniju, odsječena je od matične Rusije od 17. juna zbog sankcija koje je uveo Bruxelles.

Roba koja potpada pod humanitarnu kategoriju i robu od vitalne važnosti, poput hrane, izuzeta je iz sankcija EU-a.

Europski dužnosnici, uz podršku Njemačke, krajem juna nastojali su postići kompromis o pitanju Kalinjingrada, no prema izvorima Reutersa, Litvanija je imala ozbiljne rezerve prema bilo kojem rješenju koje bi se moglo protumačiti kao popuštanje Moskvi.

“Moramo se suočiti s realnošću, Putin ima veću prednost od nas. U našem je interesu pronaći kompromis”, rekao je jedan od izvora, zahtijevajući anonimnost, dodavši da je Kalinjingrad “svetinja” za Moskvu i da će se ishod dogovora vjerojatno doimati nepoštenim.

Jedno od rješenja koje se spominjalo je bilo da se promet između Rusije i Kalinjingrada ne smatra međunarodnom trgovinom jer je riječ o ruskom teritoriju te da se na temelju toga izuzme iz sankcija, no tada se roba ne bi smjela izvoziti, već koristiti isključivo u toj ruskoj eksklavi.

Rusiji je, prema trenutnim sankcijama, zabranjen prijevoz željeza, čelika i metala do Kalinjingrada kroz članice Unije, a na tom su se popisu u ponedjeljak našli cement i alkohol, dok će se ugljen zabraniti u augustu i naftni proizvodi u decembru. Stoga će u konačnoj fazi otprilike pola tereta namijenjenog za Kalinjingrad biti na popisu sankcija.

Izvor: Agencije