Euro pao ispod jednog dolara

U isto vrijeme, dolarski indeks, koji mjeri vrijednost zelene novčanice prema kropi šest glavnih valuta, skočio je na 109,29 poena, što je njegova najviša kota od septembra 2002.

Euro je na najnižem nivou od decembra 2002. (EPA)

Euro je pao na dvadesetogodišnji minimum na nivo ispod jednog dolara, jer je zabrinutost zbog energetske krize i političkih previranja u Italiji oborila tražnju za jedinstvenom valutom, dok je američka valuta ojačala podstaknuta očekivanjima agresivnog povećanja kamatne stope Federalnih rezervi (FED).

Euro je potonuo na 0,99520 dolara, na najniži nivo od decembra 2002. Istovremeno, dolarski indeks, koji mjeri vrijednost zelene novčanice prema kropi šest glavnih valuta, skočio je na 109,29 poena, što je njegova najviša kota od septembra 2002, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Koalicionoj vladi italijanskog premijera Marija Draghija prijeti raspad nakon što je Pokret 5 zvjezdica, jedan od koalicionih partnera, bojkotovao glasanje o povjerenju vladi u parlamentu, kao i predložene mjere za ublažavanje krize troškova života.

Nove prognoze Evropske komisije

Na raspoloženje na valutnim berzama utjecale su i nove prognoze Evropske komisije, koja je smanjila procjenu ekonomskog rasta u zoni eura za ovu i sljedeću godinu i revidirala naviše očekivani rast inflacije uglavnom zbog utjecaja rata u Ukrajini.

Trgovci su pojačali opklade da će FED biti još agresivniji s povećanjem kamate nakon što su jučerašnji podaci pokazali da su potrošačke cijene u SAD-u skočile u junu za 9,1 posto na godišnjem nivou, što je najviši nivo u više od četiri decenije.

Na tržištima se sada daju šanse od 71 posto da će kamata na FED-ove pozajmice biti podignuta za 100 baznih poena na zasjedanju 26. i 27. jula, a 29 procenata su šanse za povećanje od 75 baznih poena.

Dolar je također porastao na 24-godišnji maksimum prema japanskom jenu za 1,22 posto na 139,23 jena za dolar.

Izvor: Agencije