OPEC predviđa sporiji rast potražnje za naftom u 2023.

OPEC predviđa da će potražnja za naftom porasti za 2,7 miliona barela dnevno u 2023, dok je procjena rasta tražnje za ovu godinu ostala nepromijenjena na 3,36 miliona barela dnevno.

Potrošnja nafte se oporavila nakon pada izazvanog pandemijom 2020. (Al Jazeera)

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuje dalji rast globalne potražnje za naftom u 2023, ali sporiji nego ove godine, navedeno je u mjesečnom izvještaju te organizacije.

OPEC predviđa da će potražnja za naftom porasti za 2,7 miliona barela dnevno u 2023, dok je procjena rasta tražnje za ovu godinu ostala nepromijenjena na 3,36 miliona barela dnevno, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Potrošnja nafte se oporavila nakon pada izazvanog pandemijom 2020. i trebalo bi da ove godine premaši nivoe iz 2019. uprkos utjecaju rata u Ukrajini, rastućih cijena i inflacije i strogih kineskih mjera za suzbijanje COVID infekcija.

Optimističnija procjena

“Procjenjuje se da će očekivani zdrav globalni ekonomski rast u 2023, usljed poboljšanja geopolitičkih kretanja, zajedno sa očekivanim napretkom u obuzdavanju COVID-19 u Kini, podstaći potrošnju nafte”, piše u izvještaju OPEC-a.

Nova prognoza potražnje OPEC-a za 2023. godinu, prva koju je dao naftni kartel, optimističnija je od procjene Međunarodne agencije za energetiku, kao i inicijalnih stavova delegata OPEC-a koji su najavljivali oštrije usporavanje, napominje Reuters.

OPEC je saopćio da njegove prognoze za 2023. polaze od pretpostavke da neće biti eskalacije rata u Ukrajini i da rizici poput inflacije neće pogoditi globalni ekonomski rast. U izvještaju OPEC-a su zadržane prognoze globalnog ekonomskog rasta za ovu i narednu godinu na 3,5 i na 3,2 posto, respektivno.

Kontinuirano povećanje proizvodnje nafte

Cijene nafte su ostale na silaznoj putanji nakon objave OPEC-ovog izvještaja, pri čemu se barel trguje ispod nivoa od 103 dolara, daleko od rekordnih 139 dolara po barelu koliko je zabilježeno u martu.

OPEC i njeni saveznici, uključujući Rusiju, poznati kao grupa OPEC+, kontinuirano povećavaju proizvodnju nafte nakon rekordnog smanjenja pumpanja uvedenog tokom pandemije 2020. godine.

Posljednjih mjeseci, međutim, ova naftna alijansa ne uspijeva da ostvari ciljano povećanje proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja u naftna polja pojedinih članica OPEC-a i gubitka ruske proizvodnje. Prema današnjem izvještaju, proizvodnja OPEC-a je u junu porasla za 234.000 barela dnevno na 28,72 miliona barela dnevno.

Izvor: Agencije