Hrvatska i službeno postaje članica eurozone

Osim uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, utvrđen je i fiksni kurs konverzije kune u euro u omjeru 1 euro = 7,53450 kuna.

Uvođenje eura nije utrka, već odgovorna politička odluka, poručio je Zbyněk Stanjura, predsjedavajući Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Pixsell)

Vijeće Europske unije donijelo je Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. januara 2023. godine, dopunu uredbe prema kojoj Hrvatska postaje 20. članica eurozone te uredbu kojom se utvrđuje fiksni tečaj konverzije kune u euro u omjeru 1 euro = 7,53450 kuna, objavila je Hrvatska narodna banka (HNB).

Vijeće je odluku donijelo u skladu s pozitivnom ocjenom Europske komisije te nakon provedenih procedura i razgovora u Eurogrupi i Europskom vijeću te uvažavajući mišljenje Europskog parlamenta i Europske središnje banke.

Odluku je, kao predsjedavajući Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), potpisao češki ministar financija Zbyněk Stanjura, a dobrodošlicu u eurozonu Komisija je pokazala i porukom istaknutom na zgradi Charlemagne: “Dobrodošla u euro, Hrvatska!”

“Uvođenje eura nije utrka, već odgovorna politička odluka. Hrvatska je uspješno ispunila sve potrebne gospodarske kriterije te će od 1. januara 2023. plaćati u eurima”, izavio je Stanjura.

Korist i građanima i poduzetnicima

“Od ulaska Hrvatske u eurozonu građani i poduzetnici će imati konkretne, izravne i trajne koristi. U najvećoj mjeri nestat će valutni rizik, Hrvatska će biti investicijski atraktivnija i sigurnija u vremenima kriza. Euro je, također, ključna vrijednost europskog zajedništva i omogućit će nam još aktivniju ulogu u europskom projektu. Istinski sam ponosan na ovaj veliki hrvatski uspjeh”, istaknuo je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

“Ostvarili smo strateški cilj – Hrvatska postaje članica europodručja s 1. siječnja 2023. Uvođenje eura učinit će naše gospodarstvo otpornijim i dugoročno povećati standard naših građana. Biti dio europodručja Hrvatskoj i našim sugrađanima donosi veću sigurnost u krizi.

Naporno smo i dugo radili na ovom projektu jer čvrsto vjerujemo da je pridruživanje europodručju u nacionalnom interesu Hrvatske”, poručio je tom prilikom predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada