Uvoz hrane dosegnut će ove godine rekordnih 1.800 milijardi dolara

U odnosu na prošlu godinu vrijednost uvoza porast će za 51 milijardu dolara, a čak 49 milijardi tog iznosa otpada na više cijene hrane, navodi UN.

Aktuelna situacija ne sluti na dobro za reakciju proizvodnje koja bi mogla obuzdati daljnji rast cijena hrane u sezoni 2022/2023. i onoj nakon nje, navodi FAO (EPA)

Vrijednost uvoza hrane dosegnut će ove godine rekordnih 1.800 milijardi dolara zbog viših cijena koje poljoprivrednicima ipak ne nadoknađuju troškove, upozorila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

U odnosu na prošlu godinu vrijednost uvoza porast će za 2,9 posto, odnosno za 51 milijardu dolara, a čak 49 milijardi tog iznosa otpada na više cijene hrane, ističu u FAO-u, prenosi Hina.

“S obzirom na nagli rast cijena inputa, zabrinutost za vremenske prilike i pojačanu neizvjesnost na tržištu zbog rata u Ukrajini, FAO-ova najnovija prognoza signalizira vjerovatno ograničenje ponude na tržištu hrane i novu rekordnu vrijednost troškova uvoza”, objasnio je ekonomist FAO-a Upali Galketi Aratchilage.

Visoke cijene obično su dobra vijest za proizvođače jer donose veću zaradu, ali nju u aktuelnom slučaju nadmašuju sve veći troškovi inputa zbog poskupljenja energije i ograničenja izvoza ključnih umjetnih gnojiva iz velikih proizvođača, upozorava FAO.

Potraje li, takva će situacija dovesti u pitanje brzo i efikasno povećanje proizvodnje.

Rekordan nivo

“Nagli rast cijena inputa otvara pitanje mogu li si ga poljoprivrednici širom svijeta priuštiti”, objašnjavaju Josef Schmidhuber iz Bing Qiao iz FAo-ovog odjela za tržišta i trgovinu.

FAO-v indeks cijena inputa dosegnuo je najviši nivo u historiji, a u proteklih 12 mjeseci rastao je brže od FAO-ovog indeksa cijena hrane.

To pokazuje da su realne cijene za poljoprivrednike zapravo niske, unatoč tome što potrošači plaćaju više, što pak smanjuje poticaje za povećanje proizvodnje u budućnosti, objašnjava FAO.

Aktuelna situacija ne sluti na dobro za reakciju proizvodnje koja bi mogla obuzdati daljnji rast cijena hrane u sezoni 2022/2023. i onoj nakon nje, zaključuju.

Izvor: Agencije