Irci će probno raditi četiri dana u sedmici

Irska se pridružila Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu i jedina je članica Evropske unije u kojoj će se tokom šest mjeseci provoditi pilot projekt.

Organizatori projekta će pratiti nivo produktivnosti, utjecaj na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost u organizacijama koje učestvuju, a rezultate će objaviti 2023. godine (EPA - Ilustracija)

Hiljade radnika u Irskoj radit će četiri dana sedmično bez umanjenja plate, u okviru međunarodnog probnog sistema rada.

Irska se pridružila Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu i jedina je članica Evropske unije u kojoj će se tokom šest mjeseci provoditi pilot projekt kako bi se istražio utjecaj kraće radne sedmice, prenosi Beta.

Radnici koji će učestvovati u toj inicijativi primaće 100 posto plate za 80 posto svojih prethodnih radnih sati, ali uz obavezu da održe 100 posto produktivnosti.

Program provodi organizacija “Četiri dana sedmično globalno”, u saradnji sa drugim grupama iz civilnog sektora i istraživačima sa Univerziteta Oxford, Cambridge i Bostonskog koledža.

Organizatori projekta će pratiti nivo produktivnosti, utjecaj na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost u organizacijama koje učestvuju, a rezultate će objaviti 2023. godine.

Reakcija radnika

“Analizirat ćemo kako zaposleni reagiraju na dodatan slobodan dan, u pogledu stresa i izgaranja na poslu, zadovoljstvo poslom i životom, zdravlje, spavanje, korištenje energije, putovanje i mnoge druge aspekte života”, izjavila je Juliette Shore, glavna istraživačica programa i profesorica sociologije na Bostonskom koledžu.

Ona je rekla da se četvorosedmična radna sedmica smatra politikom trostrukih benefita – za zaposlene, kompanije i klimu, i da će sve to biti obuhvaćeno ovim istraživanjem.

Inicijativi se priključilo najmanje 17 irskih organizacija različitih veličina iz raznih sektora, a u projektu će učestvovati i 70 organizacija u Velikoj Britaniji.

Slični programi su ranije realizirani u drugim zemljama ili pojedinačnim kompanijama. Na Islandu je takav projekat provođen od 2015. do 2019.

“Kako izlazimo iz pandemije, sve više i više kompanija prepoznaje da je kvalitet života nova granica za konkurenciju i da je skraćeno radno vrijeme, rad fokusiran na rezultate, sredstvo koje im daje konkurentsku prednost”, izjavio je Joe O'Connor, izvršni direktor grupe “Četiri dana sedmično globalno”.

Izvor: Agencije