Povratak turista na velika vrata u cijelom svijetu

Od ukupnih 117 miliona međunarodnih turističkih dolazaka u prva tri mjeseca ove godine, samo u martu je zabilježeno oko 47 miliona, što pokazuje da je oporavak turizma sve brži.

Svijetom je u prva tri mjeseca ove godine putovalo gotovo tri puta više turista nego u istom periodu prošle godine (EPA)

Svijetom je u prva tri mjeseca putovalo 117 miliona turista ili 182 posto više nego u isto vrijeme lani, što je brži oporavak od prvotno očekivanog za ovu godinu, prenosi Hina. Iako je to još ispod razine 2019. u idućim se mjesecima očekuju poboljšanja, procjena je Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

“Zbog jačih rezultata od očekivanih u prvom tromjesečju 2022. te značajnog povećanja rezervacija letova, očekuje se da će međunarodni dolasci turista ove godine dosegnuti 55 od 70 posto razine iz 2019. godine. No, to će ovisiti o nekoliko faktora, prije svega nastavku ukidanja pandemijskih ograničenja putovanja u destinacijama diljem svijeta, ali i o tome kako će se razvijati situacija oko rata u Ukrajini i oko korona virusa, ali i globalnih ekonomskih uvjeta, posebice inflacije i cijena energije”, poručuju iz UNWTO-a nakon što su revidirali predviđanja za ovu godinu.

Iz UNWTO-a u novom izdanju Svjetskog turističkog barometra ističu da je svijetom u prva tri mjeseca ove godine putovalo gotovo tri puta više turista nego u istom razdoblju 2021. godine, pri čemu je Europa prednjačila u oporavku sektora.

Od ukupnih 117 miliona međunarodnih turističkih dolazaka u prva tri mjeseca ove godine, samo u martu je zabilježeno oko 47 miliona, što po UNWTO-u pokazuje da je oporavak sve brži.

Evropa na prvom mjestu

Europa je u prvom tromjesečju ove godine bila na prvom mjestu po dolascima turista i postocima rasta, jer ih je ugostila gotovo četiri puta više ili 280 posto više nego u prvom kvartalu lani, pri čemu iz UNWTO-a ne iznose konkretne brojke dolazaka, ali napominju da je taj porast rezultat snažne potražnje unutar same Europe.

Europu slijedi Amerika, u koju su se dolasci turista više nego udvostručili ili porasli za 117 posto, no turistički dolasci i u Europu i u Ameriku i dalje su još znatno ispod razine prva tri mjeseca 2019. godine, odnosno 43 i 46 posto ispod toga.

Slično je i s Bliskim istokom i Afrikom, gdje su također zabilježeni porasti od stotinjak posto u dolascima, ali su ostali 59 odnosno 61 posto ispod razine iz 2019. godine, dok je u Aziji i Pacifiku bilo 64 posto više turista nego u prva tri mjeseca 2021. godine, ali i 93 posto ispod istih mjeseci u 2019. godini, jer su neke destinacije i dalje ostale zatvorene za putovanja koja nisu nužna.

Po svjetskim subregijama, iz UNWTO ističu da Karibi i južna mediteranska Europa i dalje pokazuju najbrži oporavak. U te su se dvije subregije dolasci turista najviše približili brojkama iz 2019. godine, na gotovo 75 posto, a ima i odredišta u kojima su te brojke i premašene, pri čemu iz UNWTO-a ne navode koja su to odredišta.

Bez ograničenja putovanja u 45 destinacija

“Iako je međunarodni turizam i dalje 61 posto ispod razine iz 2019. godine, očekuje se nastavak postupnog oporavka, jer sve više destinacija ublažava ili ukida ograničenja putovanja, a oslobađa se i nagomilana potražnja. Od početka juna 45 destinacija, od kojih 31 u Europi, više nema ‘covid ograničenja’, a i u Aziji je sve više odredišta koja počinju ublažavati mjere”, naglašavaju iz UNWTO-a.

Uprkos takvim pozitivnim izgledima, ipak upozoravaju na “izazovno gospodarsko okruženje” te “vojnu ofanzivu Ruske Federacije u Ukrajini” kao na negativne rizike za oporavak međunarodnog turizma. Rat u Ukrajini, kako ocjenjuju u UNWTO-u, za sada ima “ograničen izravan utjecaj na ukupne rezultate, ali ometa putovanja u istočnoj Europi”.

S druge strane, taj sukob ima velike ekonomske posljedice na globalnoj razini, pogoršavajući ionako visoke cijene nafte i ukupnu inflaciju te narušavajući međunarodne opskrbne lance, što rezultira većim troškovima prijevoza i smještaja za turistički sektor, komentiraju iz UNWTO-a.

Izvor: Agencije