Mercedes povlači milion vozila zbog kočnica

Opoziv se odnosi na ukupno 993.407 vozila, od čega je 70.000 u Njemačkoj.

Povlačenje se odnosi na na automobile proizvedene između 2004. i 2015. i da obuhvata serije SUV vozila ML i GL i luksuzne minivanove R-klase (EPA)

Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz povlači gotovo milion starijih modela vozila iz cijelog svijeta zbog potencijalnih problema sa njihovim kočionim sistemom, javlja BBC.

Kompanija je saopćila kako će kontaktirati vlasnike vozila zbog mogućeg uticaja, kako se navodi, „napredne korozije“ na njihovim kočnicama, prenosi britanski javni servis.

Opoziv se odnosi na ukupno 993.407 vozila, od čega je 70.000 u Njemačkoj.

Kompanija je navela kako se povlačenje odnosi na na automobile proizvedene između 2004. i 2015. godine i da obuhvata njene serije SUV vozila ML i GL i luksuzne minivanove R-klase.

Povećan rizik od sudara ili povreda

„Otkrili smo da u nekim od tih vozila na funkciju pritiskanja kočnica može uticati napredna korozija u predjelu kućišta“, napominje Mercedes u saopćenju i dodaje kako je „moguće da manevar posebno snažnog kočenja izazove mehaničko oštećenje na pojačivaču kočnice“.

To znači, upozorava se dalje, da je rizik od sudara ili povreda povećan.

Iz Mercedesa su poručili da odmah počinju sa povlačenjem i kako će taj proces uključiti kontrolu potencijalno neispravnih vozila i zamjenu dijelova ukoliko bude potrebno.

Izvor: Agencije