Usporilo zapošljavanje u SAD-u

Poslodavci u Sjedinjenim Američkim Državama neto su u maju otvorili 390.000 novih radnih mjesta.

Najviše su u prošlom mjesecu zapošljavali poslodavci u sektorima ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, stručnih i poslovnih usluga, te usluga prijevoza i skladištenja (EPA)

Poslodavci u Sjedinjenim Američkim Državama neto su u maju otvorili 390.000 novih radnih mjesta, nešto manje nego u aprilu, a broj zaposlenih gotovo je sustigao pretpandemijski nivo, pokazao je u petak izvještaj ministarstva rada.

Ministarstvo je ujedno revidiralo podatke za april i mart koji sada pokazuju neto otvorenih 436.000 odnosno 398.000 novih radnih mjesta, ukupno 22.000 manje no što su pokazivali prvi izračuni, prenosi Hina.

U privatnom sektoru neto su otvorene 333.000 novih radnih mjesta, u usporedbi sa 405.000 otvorenih u aprilu.

Broj zaposlenih bio je u maju manji za 0,5 posto nego u pretpandemijskom februaru, izvijestilo je ministarstvo.

Stopa nezaposlenosti

Najviše su u prošlom mjesecu zapošljavali poslodavci u sektorima ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, stručnih i poslovnih usluga, te usluga prijevoza i skladištenja. Sektor maloprodaje zatvorio je pak 61.000 radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti bila je u maju nepromijenjena treći mjesec zaredom i iznosila je 3,6 posto, nadomak nivoa iz pretpandemijskog februara kada je iznosila 3,5 posto.

Bez posla je u maju bilo šest miliona Amerikanaca, gotovo kao i u aprilu, i samo 300.000 više nego u februaru 2020, pokazuju podaci ministarstva.

Prosječna satnica porasla je u maju za 0,3 posto u odnosu na april, na 31,95 dolara. Na godišnjem nivoa porasla je 5,2 posto, nakon 5,5-postotnog rasta u aprilu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada