Inflacija u Njemačkoj neočekivano usporila u junu

Prema njemačkim nacionalnim standardima, potrošačke cijene robe i usluga su u junu u prosjeku bile veće za 7,6 posto nego godinu dana ranije.

Smanjenje njemačke inflacije je, kako se ocjenjuje, rezultat poreskih olakšica na gas, drastično sniženih cijena javnog prijevoza i nešto nižih cijena nafte (EPA - Ilustracija)

Njemačka inflacija je u junu 2022. neočekivano opala na 8,2 posto međugodišnje sa 8,7 posto u maju, prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena EU (HICP), pokazuju podaci njemačkog zavoda za statistiku Destatisa, javlja Politico.

Prema njemačkim nacionalnim standardima, potrošačke cijene robe i usluga su u junu u prosjeku bile veće za 7,6 posto nego godinu dana ranije, u odnosu na 7,9 posto u maju. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su kako će inflacija u junu dalje ubrzati na 8,8 posto.

Smanjenje njemačke inflacije je, kako se ocjenjuje, rezultat poreskih olakšica na gas, drastično sniženih cijena javnog prijevoza i nešto nižih cijena nafte nego prethodnih mjeseci.

Ovi pokazatelji će biti dobrodošla vijest za Evropsku centralnu banku (ECB) u njenoj borbi protiv rasta cijena.

Rast inflacije u Španiji i Belgiji

S druge strane, Španija i Belgija su prethodno objavile podatke koji pokazuju dalji rast inflacije na dvocifrene vrijednosti u obje države.

U Španiji je godišnja stopa inflacije, prilagođena za evropske statističke potrebe, porasla na 10 posto u junu sa 8,5 posto u maju. Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cijene energije i hrane, također je ubrzala na 5,5 posto sa 4,9 posto u prethodnom mjesecu.

U Belgiji su prve procjene inflacije pokazale da su potrošačke cijene u junu porasle na 10,5 posto sa 9,9 posto u maju, prema evropskom harmoniziranim indeksu, dok je bazna inflacija ubrzala na 5,1 posto u junu sa majskog nivoa od 4,4 procenta.

Izvor: Agencije