Značajno poskupjeli polovni automobili u Njemačkoj

U aprilu je uobičajeni, tri godine star automobil s benzinskim motorom bio 30,1 posto skuplji nego sličan automobil u aprilu prošle godine, dok su ‘dizelaši’ poskupjeli za 31,8 posto.

Osjetni porast cijena polovnih automobila se ne odnosi samo na automobile do tri godine nego i na starije modele (EPA - Ilustracija)

U Njemačkoj su polovni automobili u roku od godinu dana poskupjeli za gotovo trećinu, javlja Agencija za analizu tržišta DAT u petak, prenosi agencija Hina.

“U aprilu je uobičajeni, tri godine star automobil s benzinskim motorom bio 30,1 posto skuplji nego sličan automobil u aprilu prošle godine”, proizlazi iz analize DAT-a. U prosjeku je tri godine star automobil s benzinskim motorom koštao 27.900 eura.

Automobili s motorima na dizel su poskupjeli još nešto više, za 31,8 posto i u prosjeku je za tri godine stare “dizelaše” trebalo izdvojiti 28.960 eura.

Prema procjenama analitičara, cijene polovnih automobila rastu zbog smanjene ponude novih. Korona-kriza je utjecala na manjak čipova i ostalih dijelova za automobilsku industriju što je smanjilo kapacitete.

Istovremeno su i cijene novih automobila u posljednjih tri godine porasle za sedam posto.

Poskupili i stariji modeli

Osjetni porast cijena polovnih automobila se ne odnosi samo na automobile do tri godine nego i na starije modele.

“Kada je ponuda ograničena, raste potražnja i za starijim modelima i to naravno podiže cijenu”, rekao je glasnogovornik agencije DAT.

Rasprava koja se u Njemačkoj vodila uoči korona-krize koja je čak predviđala djelimičnu zabranu automobila na dizel više ne utječe na smanjenu potražnju za ovim vozilima što je bilo uočljivo u jeku te rasprave.

Prema podacima DAT-a, ali i najvećeg internetskog portala za rabljene automobile mobile.de uočena je potražnja za rabljenim “dizelašima” pogotovo za onima s jačim motorima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada