Njemačka: Strah od gubitka posla, sve više siromašnih

Gotovo četvrtina njemačkih radnika strahuje da će izgubiti posao zbog ekonomskih utjecaja sukoba u Ukrajini i sankcija uvednih Rusiji.

Ukupno 23,3 posto od 1.830 anketiranih zaposlenih Nijemaca izjavilo je da se plaše da ne ostanu bez posla (EPA)

Gotovo četvrtina njemačkih radnika strahuje da će izgubiti posao zbog ekonomskih utjecaja sukoba u Ukrajini i sankcija uvednih Rusiji, tvrdi list Berliner Zeitung, pozivajući se na izvještaj instituta Trendens za istraživanje tržišta.

Prema rezultatima istraživanju, 23,3 posto od 1.830 anketiranih zaposlenih Nijemaca izjavilo je da se plaše da ne ostanu bez posla “zbog rata u Ukrajini“.

Skoro polovina (44,8 posto) ispitanika rekla da je primorana da radi od kuće zbog visokih cijena benzina, koje su rezultat rata i uzajamnih sankcija između Rusije i Zapada.

Njemačka se bori s rastom troškova života, a godišnja inflacija je u maju dostigla 50-godišnji maksimum od 7,9 posto, uslijed skoka globalnih cijena energije izazvanog uvođenjem sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Povjerenje njemačkih potrošača u pogledu kretanja domaće ekonomije u julu palo je na minus 27,4 poena, na najniži nivo u historiji.

Očekivanja za povećanje plata opala su na dvadesetogodišnji minimum, na minus 33,5 poena, sa minus 23,7 poena u junu, prema istraživačkoj kompaniji GfK.

Prošle godine još 300.000 siromašnih

Nivo siromaštva u Njemačkoj dosegao je najvišu tačku od ponovnog ujedinjenja 1990. godine, podaci su iz novog izvještaja.

“Stopa siromaštva prošle godine bila je 16,6 posto, a 16,2 posto u 2020. godini”, izjavio je Ulrich Schneider, lider njemačkog Udruženja za dobrobit jednakosti.

Prema njegovim riječima, 13,8 miliona Nijemaca svrstano je u kategoriju siromašnih, a 2021. godine u tu kategoriju dospjelo je još 300.000 stanovnika, prenosi Anadolija.

Istakao je da nikada nije bilo toliko siromaštva u zemlji s oko 84 miliona stanovnika.

“Siromaštvo među djecom i odraslima doseglo je rekord od 20,8 posto”, rekao je Schneider.

“Stopa siromaštva je u stalnom porastu od 2006. godine, a pandemija COVID-19 drastično je pogoršala situaciju”, kazao je on.

Dodao je da je kriza produbljena s rastom troškova života od jeseni 2021. godine, navodeći da javna sredstva i vladine inicijative nisu uspjele riješiti problem.

Godišnja inflacija pala na 7,6 posto u junu

Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj pala je na 7,6 posto u junu, u odnosu na 7,9 posto koliko je iznosila u maju, saopćio je Federalni zavod za statistiku (Destatis).

U saopćenju se navodi da su potrošačke cijene porasle za 0,1 posto na mjesečnom nivou, prenosi Anadolija.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena u eurozoni porastao je za 8,2 posto na godišnjem nivou.

“Cijene energije su značajno povećane od početka ruske invazije na Ukrajinu i imale su značajan utjecaj na visoku stopu inflacije”, saopćeno je iz Destatisa.

Prema njihovim podacima, cijene energije u Njemačkoj porasle su za 38 posto u junu na godišnjem nivou.

“Cijene hrane u junu su porasle za 12,7 posto na godišnjem nivou”, navodi se u saopćenju.

Iz Destatisa je saopćeno da je do povećanja cijena došlo i zbog prekida u lancima snabdijevanja uzrokovanih pandemijom COVID-19.

Izvor: Agencije