Francuske energetske kompanije pozivaju na štednju

Rukovodioci energetskih kompanija ističu da je neophodno ‘kolektivno raditi na smanjenju potrošnje, kako bi povratili prostor za manevrisanje’.

Preduzimanje akcija već ovog ljeta omogućit će da se bolje pripremimo na početku sljedeće zime, objavile su kompanije (EPA)

Direktori velikih francuskih energetskih kompanija pozvali su pojedince i kompanije da odmah ograniče potrošnju energije, kako bi se pripremili za prijeteću energetsku krizu.

“Moramo da radimo kolektivno na smanjenju naše potrošnje, kako bismo povratili prostor za manevrisanje”, rekli su izvršni direktori kompanija Engie, EDF i Total u otvorenom pismu koje je objavio Journal du dimanche.

U pismu se govori o naglom padu isporuke ruskog gasa, kao i ograničenoj proizvodnji električne energije zbog problema sa održavanjem, prenosi Reuters.

Francuska ima za cilj da napuni svoja skladišta gasa do rane jeseni, izjavila je ranije premijerka Elisabeth Borne.

Skladišta gasa u zemlji su trenutno popunjena 59 posto.

Neophodnost ograničenja potrošnje

Francuski mediji u martu su izvijestili da je Vlada u pregovorima sa TotalEnergies o povećanju kapaciteta za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG), nakon što su Sjedinjene Američke Države najavile da su spremne da povećaju isporuke Evropi.

“Preduzimanje akcija već ovog ljeta omogućit će nam da se bolje pripremimo na početku sljedeće zime, posebno za očuvanje naših rezervi gasa”, navodi se u pismu rukovodilaca energetskih kompanija.

Dodaje se da napori da se ograniči potrošnja treba da uslijede odmah i da budu “kolektivni i masovni”.

Također su naveli vlastite napore da pronađu nove izvore gasa i izgrade plutajući terminal za tečni prirodni gas (LNG) u luci Le Havre, na sjeveru Francuske.

Izvor: Agencije