Danci tužili Google antimonopolskom regulatoru EU-a

Kompanija Jobindex, jedna od 23 koje su ustale protiv Googlea, saopštila je da je Google antikonkurentskim sredstvima okrenuo visokokonkurentno dansko tržište radnih mjesta prema sebi.

Servis 'Google for Jobs', koji je 2018. godine pokrenut u Evropi, izazvao je godinu kasnije kritike 23 web-stranice za traženje posla (EPA)

Danska kompanija za online traženje posla Jobindex podnijela je žalbu protiv Googlea antimonopolskom regulatoru Evropske unije, navodeći da američka firma nepravedno favorizira vlastiti servis za traženje zaposlenja.

Ova žalba bi mogla da podstakne šeficu Evropske unije za zaštitu tržišne konkurencije Margrethe Vestager da ubrza postupak istrage pomenutog Googleovog servisa, tri godine nakon što je ta usluga ove kompanije prvi put stavljena pod lupu regulatora, prenosi Tanjug.

Od tada, EU nije preduzela nikakve konkretne mjere po ovom pitanju, prenosi Reuters.

Evropska komisija i Google nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Kazne za Google

Google, kojeg je Vestager kaznila sa više od osam milijardi eura posljednjih godina zbog raznih antikonkurentskih praksi, ranije je saopštio da radi na promjeni te usluge u Evropi nakon pritužbi konkurenata koji nude online servise traženja zaposlenja.

Servis “Google for Jobs”, koji je 2018. godine pokrenut u Evropi, izazvao je 2019. kritike 23 web stranice za traženje posla, koji su naveli da su izgubili udio na tržištu jer je američki gigant za online pretragu navodno iskoristio svoju tržišnu moć da favorizira svoj novi servis.

Kompanija Jobindex, jedna od 23 koje su ustale protiv Googlea prije tri godine, saopštila je da je Google antikonkurentskim sredstvima okrenuo visokokonkurentno dansko tržište radnih mjesta prema sebi.

Osnivač i glavni izvršni direktor Jobindexa, Kaare Danielsen, izjavio je da je njegova kompanija izgradila najveću bazu podataka o radnim mjestima u Danskoj prije nego što je Google ušao u taj segment i da je u kratkom vremenskom periodu izgubila 20 posto od ukupnog obima pretraga zbog “inferiornijeg Googleovog servisa”, koji američka firma stavlja na vrh strane rezultata pretrage.

Izvor: Agencije