Balkanske države planiraju zajedničku naplatu putarine

Potpisivanje sporazuma o eksploataciji Open Balkans elektronske naplate putarine u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji očekuje se početkom septembra.

Dalji planovi elektronske naplate putarine su širenje i na ostale države Zapadnog Balkana (Pixsell)

Pravne službe tri preduzeća za naplatu putarine u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji rade na pripremi sporazuma o eksploataciji Open Balkans elektronske naplate, a potpisivanje se očekuje početkom septembra, najavio je Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije, u izjavi za Tanjug.

Prema njegovim riječima, potpuna izrada sistema elektronske naplate putarine u sklopu Otvorenog Balkana je planirana za kraj ljeta, odnosno kraj septembra ove godine.

Drobnjak objašnjava da je “Open Balkans elektronska naplata putarine (Open Balkans ETC) zapravo rad na uspostavljanju jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji”.

“U prethodnom periodu smo prošli kroz tehničke karakteristike tri naplatna sistema – Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Ustanovljeno je da su navedeni sistemi u skladu sa preporukama i direktivama Evropske komisije koja se bavi naplatom putarine u Evropskoj uniji”, kaže Drobnjak.

Dodaje da trenutno proizvođači sistema za naplatu putarine u tri države – Institut Mihajlo Pupin u Srbiji, Aselsan u Sjevernoj Makedoniji i Autostrada u Albaniji rade na pripremi potpisivanja NDA sporazuma.

Planiraju širenje na cijeli Balkan

Ovi sporazumi podrazumijevaju međusobnu saglasnost o čuvanju i razmjeni podataka, kao i o njihovoj povjerljivosti.

“Nakon potpisivanja NDA sporazuma očekuje nas i fizičko testiranje uređaja za elektronsku naplatu putarine, TAG uređaja, kroz sistem za plaćanje i Payment system, čija izrada je u završnoj fazi. Fizičko testiranje je planirano za avgust i septembar, a potpisivanje sporazuma se očekuje početkom septembra”, kaže Drobnjak.

Navodi da su dalji planovi elektronske naplate putarine u sklopu pomenute inicijative širenje i na ostale države Zapadnog Balkana.

Aktuelnim prijedlogom planirano da građani Srbije u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji korištenjem posebnih uređaja ostvaruju popust od pet posto, što vrijedi i recipročno za građane Sjeverne Makedonije i Albanije.

Izvor: Agencije