Stellantis kupio dionice australijskog proizvođača litija

Investicija od 76 miliona australijskih dolara (50 miliona eura) učinit će Stellantis drugim po veličini dioničarem australijske kompanije Vulcan Energy Resources.

Stellantis ima jednu od najambicioznijih strategija elektrifikacije među velikim proizvođačima automobila (EPA)

Globalni proizvođač automobila Stellantis kupio je osam posto udjela u kompaniji Vulcan Energy Resources, australijskom proizvođaču litija čije su dionice listirane na sidnejskoj berzi, u nastojanju da osigura izvor tog ključnog proizvodnog elementa, prenosi Tanjug.

Investicija od 76 miliona australijskih dolara (50 miliona eura) učinit će Stellantis drugim po veličini dioničarem australijske kompanije.

„Ovo je prvo svjetsko ulaganje jednog vrhunskog proizvođača automobila u kompaniju za proizvodnju litija“, objavio je Vulcan na svom Twitter nalogu.

Jedna od najambicioznijih strategija elektrifikacije

Carlos Tavares, glavni izvršni direktor Stellantisa, rekao je da će ovo strateško ulaganje u vodeću litijsku kompaniju pomoći kompaniji kojoj je na čelu da „stvori otporan i održiv lanac vrijednosti za njihovu evropsku proizvodnju baterija za električna vozila“.

Stellantis, osnovan 2021. spajanjem američko-italijanskog konglomerata Fiat Chrysler Automobiles i francuske grupacije PSA, ima jednu od najambicioznijih strategija elektrifikacije među velikim proizvođačima automobila.

Akcije Vulcana, koji se bavi rudarenjem litija skočile su po objavi akvizicije za više od 24 posto.

Izvor: Agencije