Njemačka će na zimu biti suočena s nestašicama plina

Kompanije će morati prekinuti proizvodnju, otpuštati radnike, lanci snabdijevanja će biti prekinuti, rekao je njemački ministar ekonomije.

Njemačka je aktivirala drugu od tri svoje faze vanrednog plana za snabdijevanje plinom (EPA)

Njemačka će se suočiti s nestašicama plina ukoliko zalihe ruskog plina budu niske kao što su sada, a određene industrije bit će ugašene ukoliko ne bude dovoljno tog energenta za predstojeću zimu, izjavio je njemački ministar ekonomije Robert Habeck.

“Kompanije će morati prekinuti proizvodnju, otpuštati radnike, lanci snabdijevanja će biti prekinuti. Ljudi će se zaduživati kako bi plaćali račune za grijanje i osiromašit će”, kazao je on za magazin Der Spiegel, naglašavajući da je to dio strategije ruskog predsjednika Vladimira Putina da podijeli zemlju.

“To je najplodnije tlo za populizam, koji ima za cilj podrivati naši liberalnu demokratiju iznutra”, rekao je Habeck, dodajući kako se ne smije dopustiti Putinovi planovi budu provedeni u praksi, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Habeck je naglasio mogućnost dodatne pomoći za kompanije i ljude pogođene manjkom plina, ali je upozorio kako neće biti moguće ublažiti sve njegove posljedice.

Potraga za alternativnim izvorima energije

Potrošači bi se mogli suočiti s udvostručenjem ili utrostručenjem energetskih troškova, koji su u nekim slučajevima već između 30 i 80 posto viši zbog povišice cijena od prošle jeseni, izjavio je Klaus Mueller, čelnik njemačkog regulatora gasne mreže Bundesnetzagentur, za ARD.

Regulator razmatra razne scenarije, kazao je ona za ARD, i većina ih “nije povoljna i znači ili manje količine plina do kraja zime ili već veoma tešku situaciju na jesen ili zimu”.

Njemačka je u četvrtak aktivirala drugu od tri svoje faze vanrednog plana za snabdijevanje plinom, koji se pokreće kada vlada uvidi veliki rizik od dugoročnih nestašica plina.

Ta mjera posljednja je u sporenju između Evrope i Moskve nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je izložila ovisnost bloka o snabdijevanju ruskim plinom i izazvala je grozničavu potragu za alternativnim izvorima energije.

Njemačka je prestala omogućavati komunalnim firmama da prebace rastuće troškove energije na kupce u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Izvor: Agencije