Na slovenskim autocestama niže cijene dizel goriva

Cijene dizela su posljednjih desetak dana bile sasvim liberalizirane što je izazvalo proteste vozača i povremene nestašice goriva na benzinskim pumpama u naseljima.

Slovenska vlada od distributera očekuje da što više smanje svoje marže (OMV)

Ukidanjem dvaju doprinosa na dizel gorivo slovenska vlada je djelovala na smanjenje njihove maloprodajne cijene koje će se primjenjivati dan nakon objave dviju uredbi u službenom listu, javlja Hina.

Uredbe kojima se cijene dizela smanjuju primjenjivat će se samo na dizel gorivo na postajama uz autoceste, gdje su cijene posljednjih desetak dana bile sasvim liberalizirane što je izazvalo proteste vozača i povremene nestašice goriva na ostalim postajama u naseljima.

Uredbom je propisano da će niže cijene dizela na autocestama vrijediti za sve, najavio je Bojan Kumer, ministar za infrastrukturu.

Dizel gorivo po sniženoj cijeni moći će kupovati svi – i vozači osobnih automobila, i vozači u tranzitu, dodao je Kumer time otklonivši ranije najave da će se nove cijene dizela odnositi samo za vozače transportnih vozila i putničkog prometa.

Riječ je o privremenoj mjeri koja stupa na snagu dan nakon objave u službenom listu, možda već u petak ili koji dan kasnije, pojasnio je Kumer.

Prema riječima ministra, vlada od distributera očekuje da što više smanje svoje marže, a od vozača teretnih i putničkih vozila na dizel dobila je obećanja da više neće za gorivo skretati na lokalne pumpe u naseljima i tako stvarati gužve.

Situacijama na pumpama stabilizirana

Što se tiče izvanrednog stanja na benzinskim postajama posljednjih dana, osobito proteklog vikenda, i nervoza zbog nestašice nekih goriva, Kumer je kazao da je vlada od distributera dobila jamstva da su sada obnovili zalihe i da je situacija „stabilizirana“.

U odluku o načinu smanjenja cijene dizel goriva na prodajnim mjestima uz autoceste išlo se i ciljano zato jer dizel više od svih ostalih goriva utječe generalno na cijenu prijevoza, a time i na povećanje konačnih maloprodajnih cijena.

Kumer nije želio komentirati odluku regulatornog tijela za tržišno natjecanje Europske unije koje je uvelo dodatni postupak dubinskog ispitivanja dogovorene transakcije u kojoj je mađarski MOL trebao preuzeti crpke OMV-a Slovenija, drugog najvećeg distributera naftnih derivata.

Europska komisija objavila je da će postupak dodatnog ispitivanja tog spajanja trajati nekoliko mjeseci, a konačnu odluku bi li MOL-ova akvizicija u Sloveniji potencijalno mogla smanjiti tržišnu konkurenciju i dovesti do kartelnih dogovora o višim cijenama i tako utjecati na inflaciju donijet će do kraja oktobra.

Izvor: Agencije