Moguća ekološka i ekonomska katastrofa u Italiji zbog suše

Nekoliko regija već je proglasilo vanredno stanje kako bi osigurale novac za borbu protiv krize u vodosnabdjevanju, a udruženja poljoprivrednika predviđaju snažan pad proizvodnje.

Po, najduža rijeka u Italiji koja prolazi kroz velike regije na sjeveru, bilježi najniži vodostaj u posljednjih 70 godina (ANSA)

Visoke temperature izazvale su sušu širom Italije, rijeke i spremnici ostaju bez vode, dovodeći u opasnost okoliš i gospodarstvo, upozorila je agencija za navodnjavanje na koju se poziva Reuters.

Nekoliko talijanskih regija već je proglasilo izvanredno stanje kako bi osigurale novac za borbu protiv krize u vodoopskrbi, a udruge poljoprivrednika predviđaju snažan pad proizvodnje u ključnim dijelovima zemlje.

„Kombinacija najteže suše u proteklih nekoliko godina i temperatura […] koje su pred kraj juna dosegnule 40 stupnjeva vode Italiju prema dramatičnoj ekološkoj i ekonomskoj situaciji“, izvijestila je agencija ANBI.

Snižen vodostaj rijeka i jezera

Po, najduža rijeka u Italiji koja prolazi kroz velike regije na sjeveru i osigurava uvjete otprilike za trećinu talijanske poljoprivredne proizvodnje, bilježi najniži vodostaj u posljednjih 70 godina.

„Razina vode duž cijelog toka Poa i dalje je najniža otkada se prate podaci“, navode u agenciji. „U dvije sedmice količina vode prepolovljena je i spustila se na samo nešto više od 170 prostornih metara po sekundi.

Da bi se spriječio prodor slane morske vode i šteta na poljoprivrednim površinama, protok bi morao iznositi 450 centimetara po sekundi, dodaju.

U velikim jezerima na sjeveru Italije voda se već spustila ispod rekordno niske razine ili joj je blizu, a snažno pada i u prirodnim rezervoarima u središnjoj Italiji. Razina vode u Tiberu na najnižoj je razini u nekoliko godina, dok je u rijeci Aniene protok prepolovljen.

Regija Lazio je ove sedmice proglasila izvanredno stanje i ograničio potrošnju vode u pojedinim općinama. Građani ne smiju zalijevati vrtove ni puniti bazene.

Porasla temperatura mora

Sudionici projekta koji financira Europska svemirska agencija objavili su ranije kako je temperatura morske vode u površinskom sloju Sredozemnog mora oko četiri stupnja iznad prosjeka u razdoblju od 1985. do 2005.

„Sve je važnije razumjeti što se točno događa s klimom budući da promjene počinju opipljivo utjecati na svakodnevni život“, objašnjava Gianmaria Sannino, čelnik agencije za klimatske modele ENEA koja je sudjelovala u projektu.

Utjehu ne donose ni prognoze, budući da bi temperature iduće sedmice trebale biti 10 do 12 stupnjeva više no što je uobičajeno za ovo doba godine, a na Sardiniji i Siciliji trebale bi dosegnuti i 44 stupnja, navodi Reuters.

Izvor: Agencije