IEA preporučila Evropi da investira u nuklearnu energiju

Evropa mora reagovati na krizu odlučnim ubrzanjem ulaganja u efikasnost, u obnovljive izvore energije i druge čiste tehnologije, poručuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U bliskoj budućnosti, borba za alternativnim izvorima fosilnih goriva nedvosmisleno će otvoriti prostor neruskim dobavljačima, navodi se u godišnjem izvještaju IEA o investicijama u energiju (EPA)

Evropa mora požuriti kako bi nadoknadila sankcionisano i ograničeno snabdjevanje ruskim energentima i trebala bi udvostručiti ulaganja u efikasnost i u obnovljive izvore energije, uključujući i nuklearnu energiju, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

“U bliskoj budućnosti, borba za alternativnim izvorima fosilnih goriva nedvosmisleno će otvoriti prostor neruskim dobavljačima”, navodi se u godišnjem izvještaju IEA o investicijama u energiju, prenosi Reuters.

Evropa mora reagovati na krizu “odlučnim ubrzanjem ulaganja u efikasnost, u obnovljive izvore energije i druge čiste tehnologije”, dodaje se u dokumentu.

Embargo na naftu i ugalj, ali ne i gas

Ulaganje u zastarjelu nuklearnu infrastrukturu moglo bi obezbjediti pauzu u podizanju cijena električne energije i ublažiti problem oskudne ponude, ocjenjuje IEA.

Cijene gasa dostigle su rekordne nivoe zbog smanjenja tokova iz Rusije posljednjih dana, što produbljuje zabrinutost u pogledu ponude i veće potražnje tokom zimskih mjeseci.

“U svjetlu obnovljenog interesovanja za ulogu nuklearne energije u procesu tranzicije na čistu energiju, rat (u Ukrajini) naglašava potrebu da se istraže opcije za ulaganja u nove objekte, kao i u ponovno otvaranje postojećih pogona za konverziju uranija”, navodi IEA.

Evropska unija i druge razvijene ekonomije su uvele embargo na uvoz ruske nafte i uglja, ali su odustale od zabrane uvoza ruskog gasa.

Izvor: Agencije