Brexit će svakog britanskog radnika koštati po 470 funti godišnje

Britanska vlada radi na novim zakonima kako bi podstakla ekonomski rast, a trgovinska razmjena sa Evropskom unijom trenutno je iznad nivoa prije pandemije.

Velika Britanija nije izložena carinama na izvoz robe u EU, ali postoje druge, veće regulatorne barijere (EPA)

Velika Britanija postaje sve zatvorenija ekonomija zbog Brexita, a štetne dugoročne implikacije na produktivnost i plate mogle bi, do kraja decenije, koštati prosječnog radnika svake godine 470 funti (546 eura), procjenjuje se u studiji na koju se poziva Reuters.

Autori studije su Swati Dhingra, vanredna profesorica na London School of Economics, koja će se u augustu pridružiti Odboru za monetarnu politiku Banke Engleske, i istraživači think-tank centra Resolution Foundation.

Pandemija, koja je izbila početkom 2020. godine, neposredno nakon što je Britanija napustila Evropsku uniju, iskomplikovala je analizu ekonomskih uticaja samog Brexita, navode istraživači.

Nova trgovinska pravila nakon Brexita, koja su stupila na snagu u januaru 2021. godine, nisu dovela do trajnog pada britanske trgovine sa EU-om u poređenju sa ostatkom svijeta, za razliku od ranijih očekivanja mnogih analitičara, navodi se u istraživanju.

Godišnje plate će pasti

“Umjesto toga, Brexit je imao difuzniji uticaj kroz smanjenje konkurentnosti i otvorenosti Velike Britanije za trgovinu sa širim spektrom zemalja. To će na kraju rezultirati smanjenjem produktivnosti, a takođe i realnih plata radnika”, ukazuju ekonomisti Resolution Fondation.

Britanska vlada je u reakciji na ovaj izvještaj potvrdila da radi na novom zakonodavstvu kako bi podstakla ekonomski rast, te da je trgovinska razmjena sa Unijom trenutno iznad nivoa prije pandemije.

Velika Britanija nije izložena carinama na izvoz robe u EU, ali postoje druge, veće regulatorne barijere.

U izvještaju se navodi da će neto efekt tih barijera smanjiti produktivnost u cijeloj privredi za 1,3 posto do 2030. godine uz nepromijenjen nivo trgovinskih odnosa, što znači da će godišnje plate realno pasti za 1,8 posto ili za 470 funti po radniku.

Izvor: Agencije