Njemačkoj nedostaju građevinski, zdravstveni i obrazovni radnici

Posebni nedostatak se osjeća u građevinskom sektoru, ali i u sektorima obrazovanja i zdravstva, tvrdi Institut njemačke ekonomije.

Manjak stručnih radnika mogao bi usporiti politički odlučen proces prelaska na obnovljive izvore energije (EPA)

Manjak stručnih radnika u Njemačkoj se povećao, posebni nedostatak se osjeća u građevinskom sektoru, ali i u sektorima obrazovanja i zdravstva, objavio je u utorak Institut njemačke ekonomije (IW).

“Prošle godine je u prosjeku na 201.411 otvorenih radnih mjesta u zanatskom sektoru na raspolaganju bilo 139.256 prikladnih radnika u potrazi za poslom”, piše u izvještaju Instituta, prenosi Hina.

Time se zaustavio trend smanjene potražnje za zanatlijama, koji je bio primjetan tokom pandemije korona virusa.

Manjak radnika je naročito akutan u sektoru građevinarstva, a nedostaje i vodoinstelatera te montera centralnog grijanja.

Manjak je primjetan i pri obrazovanju za ova zanimanja.

Problemi za mnoga preduzeća

Javni servis ARD javlja kako postoji zabrinutost da bi manjak stručnih radnika mogao usporiti politički odlučen proces prelaska na obnovljive izvore energije.

Mnoga preduzeća nisu u stanju ispuniti narudžbe klijenata koje žele ugraditi solarne ćelije ili toplinske pumpe zbog nedostatka radnika.

Vladajuća stranka Zeleni procjenjuje da bi 2030. godine u sektorima koji su presudni za prelazak na obnovljive izvore energije moglo nedostajati 440.000 radnika.

Prema izvještaju IW-a, manjak radnika se ne osjeća samo u zanatskom, nego u obrazovnom i zdravstvenom sektoru.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju (GEW) procjenjuje da bi u sljedećih pet godina u sektoru predškolskog odgoja moglo nedostajati 200.000 te u sektoru školskog odgoja i do 250.000 obrazovanog osoblja.

Izvor: Agencije