Standard građana Hrvatske i dalje među najnižim u EU

Standard građana u Hrvatskoj poboljšan je u 2021. godini i zaostajao je za četvrtinu za prosjekom Evropske unije, navodi Evropski statistički ured.

Hrvatska je u grupi zemalja s najnižim standardom u 2021. godini (Željko Lukunić / Pixsell)

Standard građana u Hrvatskoj poboljšan je u 2021. godini i zaostajao je otprilike za četvrtinu za prosjekom Evropske unije, pokazale su prve procjene Evropskog statističkog ureda.

Eurostat mjeri standard stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države, odnosno nevladine organizacije.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku iskazana je standardom kupovne moći, umjetnom valutom koja eliminira razlike u cijenama među zemljama.

Na vrhu Luksemburg, Danska i Njemačka

Luksemburg je i prošle godine bilježio najviši standard, iskazan stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, za 46 posto viši od evropskog prosjeka, prema prvoj procjeni Eurostata.

Slijede Danska i Njemačka sa standardom većim za petinu.

Najbliži prosjeku Unije su Italija, Litvanija i Kipar.

Češka, Slovenija, Poljska, Španija, Portugal i Rumunija zaostaju za prosjekom oko 15 posto.

Hrvatska je u grupi zemalja s najnižim standardom u 2021. godini, iskazanim stvarnom ličnom potrošnjom po stanovniku, nižim za 27 posto nego u EU.

U 2020. godini bio je niži za trećinu.

Hrvatski BDP 30 posto niži od prosjeka Unije

Blizu su u 2021. godini Latvija, Mađarska i Slovačka, sa standardom oko 30 posto ispod prosjeka EU-a.

Najniži nivo stvarne lične potrošnje po stanovniku bilježila je i prošle godine Bugarska, za 37 posto ispod prosjeka EU-a.

Luksemburg je prošle godine potvrdio i poziciju zemlje s najvišim bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku, više nego dva i po puta većim od prosjeka.

U Hrvatskoj je BDP po stanovniku prošle godine bio 30 posto niži od prosjeka EU-a.

Time je zaostatak za Unijom smanjen za šest postotnih bodova u odnosu na 2020. godinu.

 

Izvor: Agencije