SAD: Inflacija najveći unutrašnji problem

Dok na Wall Streetu vlada strah od recesije, obični građani strahuju od odlaska u samoposlugu ili na benzinsku pumpu.

Agresivnim povećanjem kamatne stope, Centralna banka želi da pomogne u stabilizaciji cijena, ali to znači da će sve biti skuplje (EPA - Ilustracija)

Inflacija je najveći unutrašnji problem u Sjedinjenim Američkim Državama, prema priznanju samog predsjednika Josepha Bidena, ali i ocjenama 70 posto anketiranih Amerikanaca, prenose američki mediji.

Dok na Wall Streetu vlada strah od recesije, obični građani strahuju od odlaska u samoposlugu ili na benzinsku pumpu.

Strah od recesije je porastao nakon što je američka Centralna banka podigla osnovnu kamatnu stopu za 0,75 procenata – što je najveće povećanje u skoro tri decenije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike.

“Visoka inflacija donosi značajne teškoće, posebno onima kojima je najteže da plate visoke troškove osnovnih stvari kao što su hrana, smještaj i prijevoz”, poručio je Jerome Powell, predsjednik Federalnih rezervi.

Rast cijena

Cijene hrane su porasle za gotovo 12 posto, benzin je dva puta skuplji, a cijene aviokarata su porasle gotovo 40 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

“Vjerovatno plaćamo dobrih 50 do 75 dolara sedmično više za osnovne namirnice”, kažu neki od potrošača.

Pošto veliki dio kućnog budžeta sada odlazi na neophodne stavke kao što je gorivo, Amerikanci štede na drugim stvarima, pa je maloprodaja u maju opala za 0,3 posto.

“Postoji mnogo ekonomske neizvjesnosti. Mislim da bi bilo mudro da pogledate koliko novca unosite u kuću, kolika vam je ušteđevina i da li imate odvojenu sumu za crne dane”, preporuka je ekonomistkinje Ellie Wulf.

Agresivnim povećanjem kamatne stope, Centralna banka želi da pomogne u stabilizaciji cijena, ali to znači da će sve biti skuplje – od kredita za novi auto, preko kredita za kuću, gdje je kamatna stopa već porasla sa tri posto iz januara na šest procenata, pa do kamate na kreditnim karticama.

Bidenovo pismo

Predsjednik Biden uputio je pismo direktorima veliki naftnih kompanija i okrivio pohlepu korporacija, uz rat u Ukrajini, za rekordno visoke cijene goriva.

Upozorio je da bi mogao da primjeni svoja izvršna ovlaštenja da se poveća proizvodnja u rafinerijama, ističući da je neprihvatljivo da američke porodice direktno finansiraju profit naftnih kompanija koji je znatno veći od uobičajenog. Međutim, rafinerije već rade gotovo punim kapacitetom, a Bijela kuća nije navela mnogo detalja o Bidenovom planu, prenosi Glas Amerike.

“Pozivamo ih da učine pravu stvar, da budu patriote i ne koriste rat kao izgovor”, naglasila je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Međutim, Američki institut za naftu okrivio je Bidenovu politiku zalaganja za “zelenu energiju”, tvrdeći da je inflaciji doprinijela predsjednikova pogrešna agenda udaljavanja od domaće nafte i prirodnog gasa.

Što se tiče rekordnih profita, kompanije su odgovorile da sada nadoknađuju velike gubitke koje su pretrpjele za vrijeme pandemije, kao što je gubitak od 22 milijarde dolara koji je ExxonMobil prijavio 2020. godine.

Izvor: Agencije