OPEC+ će mjesečno isporučivati 50 posto više nafte

Grupacija je dogovorila povećanje proizvodnje i isporuke nafte na 648.000 barela dnevno u julu i augustu.

Povećanje kvote će biti proporcionalno podijeljeno između članica alijanse na uobičajen način (EPA)

Naftna alijansa OPEC+ postigla je u četvrtak dogovor da podigne mjesečnu kvotu povećanja proizvodnje za oko 50 posto, izlazeći ususret višemjesečnim zahtjevima velikih potrošača, kao što je SAD, da podrže napore za ublažavanje visokih cijena energenata.

Ova grupacija, koju čine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici na čelu s Rusijom, dogovorila je povećanje proizvodnje i isporuke tržištu na 648.000 barela nafte dnevno u julu i augustu, sa 432.000 dnevno u posljednjih mjeseci, javlja Bloomberg, pozivajući se na izvore iz OPEC+.

Povećanje kvote će biti proporcionalno podijeljeno između članica alijanse na uobičajen način, naveli su izvori njujorške agencije, prenosi Tanjug.

Zemlje koje ne mogle povećati proizvodnju, kao što su Angola, Nigerija i, odnedavno, Rusija, ipak će dobiti veće kvote.

To bi, po ocjeni Bloomberga, moglo značiti da će realno povećanje ponude biti manje od zvanično dogovorene brojke, što je često bio slučaj posljednjih mjeseci.

Malo zemalja može povećati isporuke

Jače “odvrtanje slavine” je značajan zaokret za OPEC i njegove saveznike, budući da su se do sada uporno držali svog plana o postepenom mjesečnom povećanju isporuka čak i nakon napada Rusije na Ukrajinu, koji je uzburkao globalna tržišta i izazvao skok cijena energije.

Naftni kartel je do sada izbjegavao razgovarati o ukrajinskoj krizi na većini sastanaka, navodeći da je to politički, a ne tržišni problem.

Dodatno povećanje isporuka iz grupe OPEC+ u julu i augustu vjerovatno će doći iz malog broja zemalja, budući da samo Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju značajniji obim slobodnih kapaciteta koji se mogu brzo staviti u funkciju.

Mnoge druge članice alijanse se mjesecima muče da ispune svoje kvote.

Izvor: Agencije