OPEC bi mogao nadoknaditi smanjenu rusku proizvodnju nafte

Očekuje se povećanje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vrlo kratkom roku, a odluka bi mogla biti objavljena na sastanku OPEC+.

SAD od Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata želi konkretne planove o povećanju proizvodnje nafte (EPA)

Saudijska Arabija i ostale članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogle bi nadoknaditi smanjenu rusku proizvodnju pod utjecajem sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, rekla su dva anonimna izvora agenciji Reuters.

Odluka možda neće biti usvojena na sastanku u četvrtak i izgubljena ruska proizvodnja možda neće biti nadoknađena u cjelosti, rekao je izvor u OPEC+, upoznat s ruskom pozicijom.

“Na kraju bi se mogao postići dogovor o nadoknadi, ali možda ne na sastanku u četvrtak”, izjavio je.

Izvor iz zemlje u Perzijskom zaljevu, članice OPEC+, ustvrdio je pak da je “vrlo moguće” da će odluka biti donesena upravo na sastanku koji počinje popodne.

Saudijska Arabija spremna povećati proizvodnju

Rusija već u aprilu nije ispunila dodijeljenu joj kvotu, proizvodeći oko 9,3 miliona barela dnevno, oko miliona barela dnevno manje nego što je zacrtano.

Neke procjene pokazuju da bi se ruska proizvodnja i izvoz zbog sankcija mogli smanjiti i za dva do tri miliona barela dnevno, prenosi Hina.

The Financial Times izvijestio je u srijedu, pozivajući se na izvore, da je Saudijska Arabija spremna povećati proizvodnju nafte bude li iz Rusije stizalo znatno manje barela.

Razgovaralo se o povećanju proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vrlo kratkom roku, a odluka bi mogla biti objavljena na sastanku OPEC+, piše londonski dnevnik, pozivajući se na diplomatski izvor.

Povećanje proizvodnje zacrtano za septembar bilo bi pomaknuto na juli i august, rekao je izvor.

Bidenova posjeta Rijadu

Saudijska Arabija, najveći proizvođač u OPEC-u, svojedobno je odbila pozive Washingtona da proizvodi puno više no što je dogovoreno na nivou OPEC+.

Rijad je sada spreman udovoljiti tim pozivima i povećati proizvodnju kako bi se cijene nafte spustile sa sadašnjih visokih nivoa, rekli su upućeni izvori. Spremni su je povećati i u slučaju krize u opskrbi, navode izvori.

Promjena stava u Rijadu vremenski se poklopila s najavljenim posjetom američkog predsjednika Joea Bidena.

Američki diplomati već sedmicama pripremaju prvu Bidenovu posjetu Saudijskoj Arabiji koji bi trebao ublažiti napete odnose zbog problema u isporukama američkog oružja, rata u Jemenu i ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Washington želi konkretne planove

Prema riječima brifiranog izvora, Washington od Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata želi konkretne planove o povećanju proizvodnje nafte prije potencijalne Bidenove posjete Rijadu i sudjelovanju na samitu zemalja Perzijskog zaljeva, navodi Reuters.

Neiskorišteni kapaciteti OPEC-a baš i nisu veliki i prema nekim procjenama ne dosežu ni dva miliona barela dnevno.

“Na tržištu baš i nema viška nafte koja bi mogao zamijeniti potencijalni gubitak ruskih barela”, zaključuje analitičar Bjarne Schieldrop.

Izvor: Agencije