London odobrio razvoj spornog nalazišta gasa kod Škotske

Kompanija Shell, kojoj je odobrena eksploatacija, predviđa da radovi počnu u trećem tromjesječju ove godine i da gas počne eksploatirati u drugoj polovini 2024.

Ekološka grupa Greenpeace ocjenjuje da bi dozvola za eksploataciju nalazišta, koje se nalazi istočno od Aberdeena, mogla da bude nelegalna (Reuters/Ilustracija)

Britanska vlada odobrila je kompaniji Shell eksploataciju nalazišta gasa Jackdaw kod obale Škotske, izazivajući žestoke kritike ekološke nevladine organizacije Greenpeace.

“Ubrzavamo naše obnovljive izvore energije i nuklearnu energiju, ali smo takođe realisti oko naših aktuelnih energetskih potreba”, poručio je Kwasi Kwarteng, ministar energije i industirje, preko Twittera.

Prema njegovim riječima, Velika Britanija treba da dobija više gasa koji joj je potreban iz evropskih voda da bi zaštitila svoju energetsku sigurnost, posebno u vrijeme neizvjesnog snabdjevanja gorivom zbog ruske invazije u Ukrajini, piše AFP.

Nakon što je London odbio prvi zahtjev za ovu eksploataciju prošle godine, neposredno pred međunarodnu ekološku konferenciju COP26 u Glasgowu, kompanija Shell je podnijela novi zahtjev za dozvolu u martu.

Greenpeace razmatra sudske postupke

Shell predviđa da radovi počnu u trećem tromjesječju ove godine i da gas počne eksploatirati u drugoj polovini 2024. godine.

Ekološka grupa Greenpeace ocjenjuje da bi dozvola za eksploataciju nalazišta, koje se nalazi istočno od Aberdeena, mogla da bude nelegalna i razmatra moguće sudske postupke.

Greenpeace je naveo da bi britanska vlada odmah mogla da skine više milijardi funti sa računa za energiju Britanaca ako bi obnovila stanove i uložila novac u struju koja potiče iz obnovljivih izvora.

“Umjesto toga, još jednom oni dodjeljuju unosne ugovore Shellu i drugima za projekt kome će trebati godine da počne davati gas, ali koji će proizvesti masovne količine emisija ugljen-dioksida”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije + Al Jazeera i agencije