Radnici Applea u maloprodaji prvi put pristupili sindikatu

Sindikalno organiziranje uzima maha u nekim velikim američkim korporacijama, uključujući Amazon i Starbucks.

Neki trenutni i bivši Appleovi radnici su prošle godine počeli na internetu kritizirati uvjete rada u toj kompaniji (EPA)

Radnici Applea u američkoj saveznoj državi Maryland glasanjem su odlučili pristupiti sindikatu, postavši tako prvi zaposlenici u maloprodaji tog tehnološkog diva koji su se sindikalno organizirali u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Reuters.

Više od stotinu radnika u Towsonu blizu Baltimorea “velikom većinom glasalo je za pristupanje Međunarodnom udruženju strojara i radnika u zrakoplovstvu”, objavio je sindikat na svojoj web-stranici, prenosi Hina.

Lokalni radnici, okupljeni u Koaliciju organiziranih radnika u maloprodaji, “imaju podršku čvrste većine naših saradnika”, napisali su u pismu izvršnom upravitelju Applea Tim Cooku.

“Ovo ne radimo zato da bismo bili protiv ili kako bismo stvorili sukob s našom upravom”, napisali su.

‘#AppleToo’

Glasnogovornik Applea je, odgovarajući na Reutersov zahtjev za komentarom, u e-mailu napisao da kompanija nema “ništa za dodati trenutno”.

Sindikalno organiziranje uzima maha u nekim velikim američkim korporacijama, uključujući Amazon i Starbucks.

Radnici Applea u Atlanti koji su se namjeravali sindikalno organizirati povukli su takav zahtjev prošlog mjeseca, navodeći zastrašivanje kao razlog.

Neki trenutni i bivši Appleovi radnici su prošle godine počeli na internetu kritizirati uvjete rada u toj kompaniji, koristeći ključnu riječ “#AppleToo”, aludirajući na pokret protiv seksualnog zlostavljanja koji se proširio internetom 2017. godine koristeći ključnu riječ “#MeToo”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada