Evropa počela da troši gas uskladišten za zimu

U slučaju potpunog gašenja Sjevernog toka, Evropa neće moći da akumulira rezerve gasa do nivoa koji je odredila EU do početka sezone grijanja.

Prema posljednjim podacima, rezerve su smanjene za jedan postotni bod (Reuters)

Smanjenje isporuka prirodnog gasa iz Rusije primoralo je Evropu da koristi zalihe pripremljene za predstojeću zimsku sezonu, piše Bloomberg.

Kako se navodi, pad isporuke pogodio je Francusku, Italiju, Austriju i Njemačku zbog odluke Gazproma da obustavi rad Siemensovih gasnih turbina zbog problema sa njihovom popravkom.

Agencija ističe da su zalihe u evropskim podzemnim skladištima gasa pale prvi put od sredine aprila.

Prema posljednjim podacima, rezerve su smanjene za jedan postotni bod, iako se gas obično ubrizgava samo tokom ljetnog perioda, a primljene količine se čuvaju do vrhunca zimske sezone, prenosi Tanjug.

Gorivo bi moglo nestati do januara

Prema pesimističkoj prognozi Wood Mackenzie Ltd, u slučaju potpunog gašenja Sjevernog toka, Evropa neće moći da akumulira rezerve gasa do nivoa koji je odredila EU do početka sezone grijanja, a u tom slučaju goriva će nestati do januara.

Gazprom je početkom sedmice saopćio da će zbog ograničenja na kompresorskoj stanici Portovaja moći da isporučuje gas preko Sjevernog toka u količini do 100 miliona kubnih metara dnevno, u odnosu na planiranih 167 miliona.

Zbog kašnjenja u remontu agregata njemačke kompanije Siemens, na stanici mogu da se koriste samo tri gasne kompresorske jedinice, a kako navodi Bloomberg ključna oprema za rad gasovoda ne može da se vrati nakon održavanja iz Kanade zbog antiruskih sankcija.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada