Venecuelanska nafta ponovo stiže u Evropu

Riječ je o prvom izvozu nafte iz te zemlje, koja je pod američkim sankcijama, u Evropu u posljednje dvije godine.

Izvoz sirove nafte iz Venecuele u maju je potonuo na najniži nivo u posljednjih 19 mjeseci (Reuters)

Teret od 650.000 barela sirove nafte iz Venecuele, namijenjen italijanskom Eniju, spreman je za isplovljavanje, a riječ je o prvom izvozu nafte iz te zemlje, koja je pod sankcijama SAD-a, u Evropu u posljednje dvije godine, podaci su Refinitiv Eikona.

Američko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je pisma italijanskoj naftnoj kompaniji Eni i španskom Repsolu u maju kojim odobrava da se ponovno započne isporuka venecuelanske nafte, kao način da se riješi više milijardi dolara težak neplaćeni dug i dividende koje duguje ta zemlja, pod američkim sankcijama od 2018. nakon pobjede Nicolasa Madura na predsjedničkim izborima, a čiji legitimitet kao predsjednika Washington osporava.

I drugi tanker kojeg je iznajmio Eni, golemi teretni brod za naftu Pantanassa, kreće se prema Venecueli te se očekuje da će utovariti dva miliona barela sirove nafte i prevesti je u Evropu, podaci su Eikona.

Očekuje se da će taj teret isporučiti venecuelanska državna naftna kompanija PDVSA kasnije ovoga mjeseca, uz opciju da Eni dio tog tereta proda Repsolu za njegove rafinerije u Kartageni i Bilbaou, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Moguća zamjena za rusku naftu

Izvoz sirove nafte iz Venecuele u maju je potonuo na najniži nivo u 19 mjeseci zbog izmjena ugovora koje je tražio PDVSA kako bi zamijenio većinu spot prodaja s unaprijednim plaćanjem, čime je ustvari smanjio rizik od neplaćanja isporučenih količina.

Evropske, azijske i američke kompanije koje imaju zajedničke poslovne operacije s PDVSA u Venecueli, a među njima su i Eni, Repsol, Chevron, ONGC i druge, akumulirale su na milijarde dolara neriješenog duga otkad je prethodna američka administracija, na čelu s Donaldom Trumpom, uvela sankcije toj državi.

Venecuela, čija je naftna industrija pod američkim sankcijama, pojavila se kao moguća zamjena za dio količina ruske sirove nafte koje su pod sankcijama, uvedenim nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Izvor: Agencije