Rusija: Evropa će platiti energiju 400 milijardi dolara skuplje

Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak tvrdi da bi se Evropa mogla suočiti s nedostatkom naftnih derivata.

Rusija kaže da može prebaciti izvoz energije iz Evrope u zemlje poput Kine i Indije (EPA)

Rusija je u četvrtak obećala ubrzati pregovore o povećanju isporuke plina Kini i upozorila da će Evropa platiti visoku cijenu za svoj naftni embargo protiv Rusije.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao je da će viši troškovi za energente u Evropi iznositi dodatnih 400 milijardi dolara te da bi se Evropa mogla suočiti s nedostatkom naftnih derivata.

Novak nije rekao na koji se period referira, prenijela je HIna, pozivajući se na Reuters.

Rusija se uveliko oslanja na svoj više milijardi dolara vrijedan izvoz energije, dok Evropska unija više od polovine plina uvozi od Rusije, pa je ranjiva na poremećaje u opskrbi.

Čelnici EU-a dogovorili su embargo na rusku naftu za koji kažu da bi mogao smanjiti ruski izvoz nafte u Evropu za 90 posto.

Novak je predvidio da bi plan smanjenja uvoza nafte mogao dovesti do nestašice naftnih derivata na evropskom tržištu.

Govoreći na vodećem ruskom međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, također je okrivio “loše planiranje energetske sigurnosti” u SAD-u i Evropi za rekordno visoke cijene energenata i rastuću inflaciju.

Rusija kaže da može prebaciti izvoz energije iz Evrope u zemlje poput Kine i Indije kako bi nadomjestila gubitke u Evropi.

Smanjenje isporuke plina

Međutim, Novak je rekao da bi rusku energetsku infrastrukturu – većinom usmjerenu na opskrbu zapadnih susjeda – trebalo razviti kako bi se osiguralo da cjevovodi i opskrbne rute mogu doseći nova tržišta i isporučiti veće količine nafte i plina.

Čelnik ruskog energetskog diva Gazproma Aleksej Miller je pak u četvrtak poručio da ne vidi rješenje za problem na kompresorskoj stanici Portovaja, dijelu plinovoda Sjeverni tok 1 kojim se ruski plin isporučuje Njemačkoj.

Gazprom je posljednjih dana smanjio kapacitet duž plinovoda Sjeverni tok 1 na samo 40 posto uobičajenih nivoo navodeći kao razlog odgođeni povrat opreme koju servisira njemačka kompanija Siemens u Kanadi.

Miller je rekao da zbog sankcija ne može dobiti natrag opremu, dok je Njemačka to objašnjenje odbacila kao “neutemeljeno”.

Evropske kompanije, uključujući talijanski ENI, austrijski OMV i njemački Uniper, izvijestili su u srijedu i četvrtak o značajnom smanjenju opskrbe ruskim plinom.

Kremlj je u četvrtak poručio da smanjenje opskrbe nije bilo unaprijed smišljeno.

Izvor: Agencije