Gazprom reducirao isporuke plina Njemačkoj

Smanjenje u distribuciji plina uslijedilo je nakon najave kompanije da će reducirati maksimalne količine sa 167 miliona kubika dnevno na 100 miliona kubika.

Ruski Gazprom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, izvijestio je kako su zastoji u isporuci uzrokovani popravkom jedinice za kompresiju plina (EPA)

Ruska plinska kompanija Gazprom počela je u četvrtak rano ujutro smanjivati količinu plina koju Njemačkoj isporučuje putem plinovoda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 miliona kubika metara, javlja dpa.

Smanjenje u opskrbi plinom došlo je nakon najave kompanije da će reducirati maksimalne količine dostavljenog plina sa 167 miliona kubika dnevno na 100 miliona kubika.

Tim smanjenjem, Gazprom je Njemačkoj u dva dana smanjio količinu plina za 60-ak posto. Sjeverni tok 1 je glavni plinovod kojim se u tu zemlju doprema ruski plin.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck optužio je Rusiju za pokušaj stvaranja nelagode i potez kojim se povećavaju cijene plina, ali je dodao kako Njemačka i dalje može dobaviti zalihe plina alternativnim putem, iako po većoj cijeni. Njemačka skladišta plina su trenutno na 56 posto popunjenosti.

Reakcija na sankcije

Ruski Gazprom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, izvijestio je kako su zastoji u isporuci plina uzrokovani popravkom jedinice za kompresiju plina, iako je tu tvrdnju osporila njemačka federalna agencija.

Rusija je u posljednjim sedmicama ukinula dostavu plina za više europskih zemalja zbog neslaganja sa sankcijama koje su joj uvedene kao posljedica njezine invazije na Ukrajinu i zbog toga što su europske zemlje odbile plaćati plin u rubljima, što je Rusija zahtijevala kako bi poduprla svoju valutu.

Cijene energije značajno su porasle zbog smanjenog dotoka plina iz Rusije u Europu, a mnogi energetski analitičari pribojavaju se da bi Rusija Europi mogla zatvoriti ventile kako bi je pritisnula.

Izvor: Agencije