Industrijska proizvodnja u Turskoj bilježi dvoznamenkasti rast

Tokom aprila industrijska proizvodnja poskočila je za 10,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec; proizvodnja u Turskoj raste na godišnjem nivou od jula 2020. godine.

Prodaja raste u okruženju visoke inflacije koja je u maju dosegnula 73,5 posto (EPA)

Industrijska proizvodnja u Turskoj ponovo je snažno porasla u aprilu, a poskočio je i promet u maloprodaji, pokazali su podaci statističkog instituta Turkstat na koje se poziva dpa.

Tokom aprila industrijska proizvodnja poskočila je za 10,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 9,8-postotnog rasta u martu. Proizvodnja raste na godišnjem nivou od jula 2020. godine, prenosi Hina.

Među sektorima, izdvaja se prerađivačka industrija sa stopom rasta od 11,9 posto, a snažno je porasla i proizvodnja u sektoru vađenja ruda i kamena – za 7,4 posto. Sektor proizvodnje struje i plina bilježio je stagnaciju.

Inflacija porasla na 73,5 posto

Odvojeni izvještaj Turkstata pokazao je naglo ubrzanje prometa u maloprodaji, koji je u aprilu porastao 14,7 posto, najsnažnije od oktobra prošle godine.

Kada se isključe motorna goriva, prodaja neprehrambenih proizvoda porasla je 31,3 posto, dok je prodaja hrane, pića i duhana pala za 1,1 posto.

Na mjesečnom nivou promet u maloprodaji porastao je u aprilu 2,1 posto, nakon 0,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Prodaja raste u okruženju visoke inflacije koja je u aprilu dosegnula 70 posto, potaknuta u prvom redu dvostruko višim cijenama prijevoza. Mjesec kasnije, inflacija je dodatno ojačala, dosegnuvši 73,5 posto, pokazuju podaci Turkstata.

Izvor: Agencije