Cijene goriva u SAD-u na rekordnom nivou

Nakon što je inflacija dostigla najviši nivo u posljednjih 40 godina, prosječna cijena galona (3,8 litara) bezolovnog benzina dostigla je pet dolara (4,8 eura odnosno 1,26 eura po litru).

Prosječna cijena goriva u SAD-u iznosi pet dolara po galonu, što je 60 centi više nego prije mjesec dana, dok se prošle godine gorivo prodavalo za 3,08 dolara (Getty Images)

Novi rekordan rast cijena goriva širom SAD-a stvara napetost za milione potrošača i privredu, otežavajući političke izazove sa kojima se suočava administracija predsjednika Josepha Bidena uoči novembarskih izbora na sredini mandata, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanja svjetskih medija.

Nakon što je inflacija dostigla najviši nivo u posljednjih 40 godina, prosječna cijena galona (3,8 litara) običnog bezolovnog benzina u SAD-u dostigla je rekordno visokih pet dolara (4,8 eura odnosno 1,26 eura po litru), piše The Wall Street Journal.

Cijene goriva su naglo porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu, jer su ionako male zalihe nafte još više iscrpljene i bez naznaka olakšanja.

To je dodatno umanjilo kućne budžete Amerikanaca koji su već pogođeni visokim cijenama svega – od proizvoda u radnjama do obroka u restoranima i putovanja avionom. Cijene energenata skočile su 34,6 posto u odnosu na godinu ranije, dok su cijene namirnica porasle za 11,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prošle godine galon 3,08 dolara

Analitičari prognoziraju da bi visoke cijene goriva mogle i dalje rasti, ističe The Wall Street Journal ukazujući na majski izvještaj američke banke J.P. Morgan u kojem se navodi da bi maloprodajne cijene goriva mogle skočiti na 6,20 dolara po galonu do augusta.

Visoke cijene goriva, kao i sve veći troškovi za druge potrepštine, veliki su problem za Bidena, piše The New York Times, dodajući da mnogi politički stručnjaci vjeruju da bi demokrate mogle pretrpjeti gubitke na izborima u novembru jer su birači ljuti i frustrirani zbog visoke inflacije.

Američki predsjednik je posljednjih sedmica pozivao domaće proizvođače da crpe više nafte, iako velike naftne kompanije ne žele značajno povećati ulaganja, već radije vraćaju profit investitorima kroz dividende i otkup dionica.

Prosječna cijena goriva u subotu je iznosila pet dolara po galonu, što je 60 centi više nego prije mjesec dana, dok se prošle godine gorivo prodavalo za 3,08 dolara, navodi The New York Times ukazujući na procjene stručnjaka za energetiku koji tvrde da “svaki cent poskupljenja goriva košta Amerikance dodatnih četiri miliona dolara dnevno”.

Izvor: Agencije