Američki LNG terminal zatvoren zbog eksplozije, plin će kasniti u Evropu

Eksplozija u pogonu koji čini petinu američkih kapaciteta za preradu LNG-a izazvala je uzbunu među kupcima koji ionako teško dolaze do plina zbog smanjene opskrbe iz Rusije i ponovnog jačanja potražnje u Aziji.

Tvornica je većinu plina slala u Japan i Južnu Koreju (EPA)

Veliki američki proizvođač ukapljenog prirodnog plina Freeport LNG bit će prisiljen odgoditi isporuke plina za najmanje tri sedmice zbog eksplozije u pogonu na obali Meksičkog zaljeva, najavljujući nove probleme za kupce u Evropi.

Eksplozija u pogonu koji čini petinu američkih kapaciteta za preradu LNG-a izazvala je uzbunu među kupcima koji ionako teško dolaze do plina zbog smanjene opskrbe iz Rusije i ponovnog jačanja potražnje u Aziji, prenosi Hina.

Tvornica je većinu plina slala u Japan i Južnu Koreju, ali njeno zatvaranje utjecat će i na Evropu, koja je, višim cijenama zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, “preotela” pošiljke namijenjene Aziji.

Freeport je tako proteklih mjeseci gotovo 70 posto pošiljki mjesečno otpremao u Evropsku uniju i Veliku Britaniju.

Najveće su uvoznice njegovog ukapljenog plina u ovoj godini bile Francuska, Velika Britanija, Turska i Nizozemska, rekli su izvori iz industrije.

Očekuje se gubitak 13 do 15 pošiljki

Trosedmično zatvaranje značit će gubitak 13 do 15 pošiljki, a Evropa bi ga trebala uspješno nadoknaditi zalihama. No, opasnost prijeti ako pogon bude duže zatvoren, rekli su analitičari.

“Prekid [isporuka] na najmanje tri sedmice znači gubitak gotovo 940.000 tona LNG-a. Ako prosječna pošiljka iznosi oko 70.000 tona, to bi predstavljalo 13 pošiljki”, rekao je analitičar u ICIS-u Alex Froley.

Zatvaranje pogona u SAD-u vremenski se poklopilo s održavanjem cjevovoda Nord Stream 1 (Sjeverni tok 1), kojim ruski plin stiže u Evropu, i s mjerama održavanja u Norveškoj, ali tržište bi moglo prebroditi taj problem potencijalnim povlačenjem plina iz skladišta, kazao je izvor upoznat s tržištem.

“Ako prekid potraje mjesecima, a ne sedmicama, ukupni gubitak mogao bi biti puno veći, a solidnija situacija sa zalihama u Evropi više ne bi bila tako umirujuća”, rekao je Tamir Druz, generalni direktor kompanije Capra Energy.

“U tom slučaju cijene LNG-a u Evropi ponovo bi, po našim procjenama, bile osjetno više nego u Aziji”, dodao je Druz.

Strah da će gubitak američkih pošiljki izazvati nove probleme na tržištu koje se već muči sa smanjenom opskrbom iz Rusije podigao je u četvrtak ujutro cijene plina u Evropi i do 20 posto, ali situacija se do zatvaranja stabilizirala.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada