Proizvodnja u eurozoni pala na najniži nivo u 18 mjeseci

Eurozona je monetarna unija koja okuplja 19 od 27 država članica Evropske unije koje koriste jedinstvenu evropsku valutu euro.

Proizvođači u eurozoni nastavljaju se boriti protiv nedovoljne ponude, povišenih inflatornih pritisaka i slabljenja potražnje zbog rastuće neizvjesnosti u pogledu ekonomskih izgleda (EPA)

Proizvodnja u eurozoni pala je na 54,6 sa 55,5 bodova u aprilu, što je najniži nivo u osamnaest mjeseci, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu.

“Poslovno povjerenje je također bilo među najnižim u protekle dvije godine zbog zabrinutosti u vezi izgleda za cijene, lance nabavke i potražnje”, objavila je kompanija S&P Global, prenosi Anadolija.

Podaci o cijenama pokazuju i značajne inflatorne pritiske u maju.

Nastavak borbe

Komentirajući konačne podatke o proizvodnji u eurozoni, Chris Williamson, glavni ekonomist u S&P Global Market Intelligenceu, rekao je da se proizvođači u eurozoni nastavljaju boriti protiv nedovoljne ponude, povišenih inflatornih pritisaka i slabljenja potražnje zbog rastuće neizvjesnosti u pogledu ekonomskih izgleda.

“Pogoršanje stanja proizvodnog sektora je također izazvano prelaskom potražnje na usluge, jer potrošači značajno povećavaju potrošnju na aktivnosti kao što su turizam i rekreacija”, kazao je Williamson.

Eurozona je monetarna unija koja okuplja 19 od 27 država članica Evropske unije koje koriste jedinstvenu evropsku valutu euro.

Izvor: Agencije