EU opet poziva Rusiju da dozvoli izvoz hrane iz Ukrajine

Evropsko vijeće poziva Rusiju da prekine napade na transportnu infrastrukturu u Ukrajini, ukine blokadu ukrajinskih crnomorskih luka i dozvoli izvoz žitarica.

Čelnici Unije ukazali su i na međunarodnu koordinaciju u cilju globalnog odgovora na bezbjednost hrane i naglasili važnost slobodne trgovine i solidarnosti (Arhiva)

Čelnici Evropske unije oštro su osudili “uništavanje i nezakonito prisvajanje” poljoprivredne proizvodnje Ukrajine koje provodi Rusija i upozorili da “ruski agresivni rat” ima direktan uticaj na globalno tržište hrane, prenosi Tanjug.

“Evropsko vijeće poziva Rusiju da prekine napade na transportnu infrastrukturu u Ukrajini, ukine blokadu ukrajinskih crnomorskih luka i dozvoli izvoz hrane, posebno iz Odese.

Evropska unija preduzima aktivne mjere da olakša ukrajinski poljoprivredni izvoz i podrži ukrajinski poljoprivredni sektor ove godine te omogući izvoz hrane iz Ukrajine preko različitih kopnenih ruta i luka EU-a”, navodi se u zaključcima Evropskog vijeća.

Podrška trgovini bez barijera

Čelnici Unije ukazali su i na međunarodnu koordinaciju u cilju globalnog odgovora na bezbjednost hrane i naglasili važnost slobodne trgovine, solidarnosti i povećane lokalne poljoprivredne prozvodnje kako bi se ublažile posljedice na cijene, proizvodnju, pristup i snabdjevanje žitaricama.

Ponovljena je podrška EU-a održavanju globalne trgovine bez neopravdanih barijera, ali i jačanju solidarnosti prema najugroženijim zemljama i u tom cilju njavljeno mobilisanje sredstava iz Evropskog razvojnog fonda.

Kada je reč o trenutnoj nestašici vještačkog đubriva na globalnom tržištu, Evropsko vijeće poziva na efikasniju upotrebu i korištenje alternativnih sredstava.

Ruske žitarice nisu pod američkim sankcijama

Istovremeno, američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield poručila je kako su “Sjedinjene Američke Države spremne da pismeno uvjere kompanije za transport i osiguranje da ruske žitarice i đubrivo nisu pod američkim sankcijama kako bi se pomoglo lakšem izvozu tih roba”.

Prema Reutersu, Thomas-Greenfield je konstatovala da su “kompanije malo nervozne”.

Izrazila je spremnost da im se pošalju pismena uvjeravanja ako će to pomoći da se ohrabre.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada