Energoinvest produžio ugovor sa Gazpromom

Potpisivanjem aneksa omogućeno dalje nesmetano snabdjevanje prirodnim plinom Federacije BiH do 1. januara 2023. godine.

Problem za Bosnu i Hercegovinu trenutno predstavlja ovisnost samo o jednom pravca odakle dobiva ruski gas (EPA - Ilustracija)

Energoinvest, snabdjevač bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH prirodnim gasom, potpisao je aneks o produženju ugovora za isporuku prirodnog gasa sa ruskim dobavljačem Gazpromom, prenosi agencija Anadolija.

„Potpisivanjem aneksa osnovni ugovor je potpisan na uobičajeni način, što podrazumijeva da će se cijena za isporučeni gas korigovati kao i do sada kvartalno, isključivo na bazi devetomjesečne promjene cijena naftnih derivata“, navodi se u saopćenju iz Energoinvesta.

Dodaje se kako je potpisivanjem ovog aneksa omogućeno dalje nesmetano snabdijevanje prirodnim gasom Federacije BiH do 1. januara 2023. godine kada je planirano potpisivanje novog aneksa ugovora i nastavak isporuke prirodnog gasa.

Račvanje u Zvorniku

Kako je Al Jazeera ranije pisala, Bosna i Hercegovina nije veliki potrošač prirodnog gasa; sa gotovo 230 miliona kubika na godinu, daleko je ispod svojih susjeda Hrvatske i Srbije, koje troše tri milijarde kubika gasa, no neki njeni veliki potrošači u potpunosti ovise o ruskom gasu, poput Sarajevogasa, koji zagrijava veliki broj stanova u glavnom gradu ili velike korporacije ArcelorMittal u Zenici.

Problem za Bosnu i Hercegovinu trenutno predstavlja ovisnost samo o jednom pravca odakle dobiva ruski gas – uvozi ga iz Rusije putem Turskog toka, koji se od Rusije do Turske proteže preko Crnog mora i dalje prema Zapadnom Balkanu i Evropi.

Gas nakon Bugarske i Srbije stiže do jedinog ulaznog terminala u Bosni i Hercegovini, u mjestu Šepak kod Zvornika, gdje se jedan dio račva za bh. entitet Republika Srpska, a drugi za entitet Federacija BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije