I Bugarska protiv embarga na rusku naftu

Mađarska, Slovačka i Češka, koje u velikoj mjeri zavise od ruske sirove nafte, ne mogu osigurati alternativne izvore i zatražile su izuzeće od prijedloga zabrane uvoza energenata iz Rusije.

Za donošenje novog paketa sankcija potrebna je jednoglasna odluka svih 27 članica EU-a (EPA)

Bugarska neće podržati novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije ako ne dobije izuzeće od predložene zabrane kupovine ruske nafte, rekao je zamjenik bugarskog premijera Asen Vasilev.

„Naša pozicija je vrlo jasna. Ako bude izuzeća za neke zemlje, i mi želimo da dobijemo to izuzeće. Ako to ne dobijemo, nećemo podržati sankcije“, rekao je Vasilev za nacionalnu televiziju BNT.

Ipak ne očekuje da će doći do toga, na osnovu trenutnih razgovora koji lideri Unije nastavljaju u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Mađarska, Slovačka i Češka, koje u velikoj mjeri zavise od ruske sirove nafte, ne mogu osigurati alternativne izvore i zatražile su izuzeće od prijedloga zabrane uvoza energenata iz Rusije.

Treba im vremena za prilagođavanje

Izuzeće je u međuvremenu zatražila i Bugarska jer, kako kaže Vasilev, jedinoj bugarskoj rafineriji u crnomorskoj luci Burgasu treba vremena da unaprijedi proces prerade nafte koja neće biti ruska.

Da bi se sve članice EU složile, Komisija je predložila u petak izmjene na planirani embargo na rusku naftu, kako bi tri zemlje dobile više vremena da promijene dobavljača energenata, naveli su izvori iz EU.

Prema inicijalnom planu, sve članice EU bi trebale prestati kupovati rusku sirovu naftu i rafinirane proizvode do kraja 2022. godine. Izmijenjeni program bi dao Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj vreme da unaprijede rafinerije kako bi mogle dobivati naftne derivate sa drugih lokacija i tako se energetski odvoje od Rusije do 2024.

Nastavak pregovora o sankcijama

U međuvremenu je najavljeno kako će u ponedjeljak biti nastavljeni pregovori između predstavnika 27 država EU-a, kojima je svrha je ukloniti prepreke za dogovor o predloženom evropskom embargu na rusku naftu, javlja AFP.

Ambasadori 27 članica sastali su se u nedjelju u Briselu, no još se nisu uspjeli usaglasiti u pogledu šestog paketa sankcija Moskvi koji je u srijedu predstavila Evropska komisija.

„Kontakti na svim nivoima nastavit će se početkom sedmice. Cilj nam je što prije postići potpuni dogovor o šestom paketu [sankcija]“, rekao je neimenovani evropski diplomata.

Prema njegovim riječima, Evropsko vijeće je „jedinstveno u pogledu potrebe usvajanja mjera i postignut je vrlo značajan napredak u pogledu većine tih mjera“.

Orban pooštrio retoriku

Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja uveliko zavisi od Rusije kada je riječ o snabdjevanju energijom, u petak ujutro je pooštrio retoriku, kazavši da prijedlog Brisela „potkopava“ jedinstvo Evropske unije.

Za donošenje sankcija potrebna je jednoglasna odluka svih 27 članica EU-a.

„Nema političke blokade, no potrebno je garantirati alternativne izvore snabdjevanja energijom za zemlje bez izlaza na more koje zavise od ruske nafte putem naftovoda, a to nije lako postići“, rekao je AFP-u neimenovani diplomata.

„Radi se o novim infrastrukturama i promjenama u tehnologiji koje ne zahtijevaju samo evropsko financiranje, već i dogovor među državama članicama. Zasad postepeno napredujemo, no treba nam vremena“, dodao je isti izvor.

Izvor: Agencije