Predloženi embargo EU-a podigao cijene nafte

Evropska nafta Brent skočila je za 3,76, a američka sirova za 3,93 dolara po barelu.

Cijene nafte danas su skočile za skoro četiri posto (EPA)

Cijene nafte su skočile za skoro četiri posto danas nakon što je Evropska unija iznijela plan za postepeno ukidanje uvoza ruske nafte.

Evropska nafta Brent za isporuku u junu uzletjela je za 3,76 dolara ili za 3,6 posto, na 108,73 dolara po barelu na trgovanju do 13:53 sati po srednjoevropskom vremenu, dok je američka sirova nafta WTI poskupila za 3,93 dolara, odnosno za 3,8 procenata na 106,34 dolara za barel, javlja Reuters.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen iznijela je ranije danas u Evropskom parlamentu prijedlog o embargu na uvoz ruske nafte, kojim se predviđa postepeno okončanje kupovina tog ruskog energenta u roku od šest mjeseci, kao i prestanak kupovine naftnih derivata iz Rusije do kraja 2022.

‘Minimizirati uticaj embarga na Evropu’

Ona je obećala da će EK učiniti sve što je potrebno da minimizira uticaj embarga na evropske ekonomije, prenio je Tanjug.

Investitori na naftnom tržištu također iščekuju odluku Federalnih rezervi SAD-a o povećanju ključne kamate kako bi se suzbila rasplamsala inflacija, kao i objavu zvaničnih podataka Agencije za energetske infomacije o stanju američkih zaliha nafte.

Izvor: Agencije